Hoppa till innehåll

Aktietips

Evolution gaming aktier

Här kommer vi tipsa om alla aktietips för nybörjare. När det kommer till investeringar i aktier finns det många olika förmåner att ta del av. Det är också därför det är en så populär sparmetod. Aktiehandel har skett under flera hundra år och brukar räknas som det bästa sättet att kunna öka sitt sparande på. Genom att investera i företag som du själv tror på blir du delägare och kan ta del av aktiernas utdelning. Går din aktiehandel bra kan du tjäna rejäla pengar på det – så länge du är medveten om riskerna.

Vi har satt ihop denna guide så att du kan lära dig mer om aktiehandel och även ta del av våra bästa aktietips. När du har läst klart artikeln kommer du att ha bra koll på de bästa aktierna, de bästa aktietips på marknaden och även hur du går tillväga för att köpa dem.

Bästa aktierna just nu

Vilka är egentligen de bästa aktierna? Denna fråga kommer att få ett annorlunda svar beroende på vem du frågar. Det beror helt enkelt på vilka företag du själv tror på och vad du anser vara en bra aktie eller inte. Det finns däremot vissa aktier som ofta anses vara bra aktier och som flest personer väljer att köpa. Här är några av dessa aktier som vi kan rekommendera när det kommer till aktietips:

Axfood, Sverige

Collector, Sverige

Google (Alphabet), USA

Amazon, USA

LVMH Moet Hennessy, Frankrike

Många investerare väljer att köpa aktier i dessa företag. De utländska aktierna är dock dyrare än de svenska aktierna och vi råder dig att läsa på om företaget innan du handlar aktier.

Vart köper man aktier?

Går du i tankarna att köpa aktier behöver du hitta en handelsplattform på nätet. Det går att köpa aktier via en vanlig bank, men vi föreslår att du hittar en plattform eller nätmäklare som specialiserar sig på aktier och fonder. Genom att välja en bra nätmäklare som har ett stort utbud av aktier och fonder kan du samla din portfölj på ett och samma ställe. Kolla därför igenom vilket utbud du har innan du väljer att öppna ett konto.

Sverige har många olika handelsplattformar på nätet och Avanza är nog den mest kända. Föredrar du att ha hemsidan på svenska och även kan kontakta supporten på svenska så kan en nationell plattform vara ett bra val. Det är också enkelt att se vilka lagar och regleringar de följer, för ytterligare säkerhet. Hos svenska handelsplattformar hittar du främst aktier från svenska företag men det finns även flertalet utländska aktier att välja mellan.

Väljer du en utländsk handelsplattform kan du hitta ett mycket större utbud av amerikanska och andra utländska aktier. Amerikanska aktier kostar ofta mycket mer men de kan också ge en större vinst. Väljer du att investera i utländska aktier behöver du ofta även betala courtage, en avgift som tas ut vid varje aktie.

Det finns fördelar och nackdelar med både svenska och utländska aktier och vi ska kolla närmare på det lite längre ner i denna guide om aktietips.

Aktietips: Så här köper du aktier

Vi har satt ihop en kortare guide över hur du går till väga för att köpa aktier. I stort sett går det till på samma sätt hos alla nätmäklare så du kan tillämpa denna guide vart du än väljer att place ditt sparande och din portfölj.

Steg 1 – Välj en nätmäklare och öppna ett konto

För att hitta en nätmäklare kan du göra en enkel sökning på Google. Det finns massor av nätmäklare där ute som både är trygga och säkra att använda sig av. Du kan även kolla igenom vår lista över rekommenderade nätmäklare.

När du har valt handelsplattform behöver du öppna ett konto. Detta kan du göra genom att registrera dina personuppgifter manuellt och verifiera din identitet genom att ladda en bild på ditt ID-kort. Hos svenska nätmäklare kan du logga in med ditt BankID och verifiera dig själv på så sätt. Nätmäklare kräver även att du informerar dem om vart dina pengar kommer ifrån.

Steg 2 – Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har ett konto hos en nätmäklare behöver du även öppna ett så kallat ISK-konto. Det är det här kontot som du kommer att förvara dina aktier på. Du kan även öppna andra typer av konton men ISK-konton är att rekommendera då de ger dig en lägre beskattning. Det blir dessutom enklare när det är dags att deklarera.

Du öppnar enkelt ett ISK-konto hos din nya nätmäklare och du kan föra över pengar till detta konto från ditt vanliga bankkonto.

Steg 3 – Hitta en aktie du vill investera i

Dagens nätmäklare har alla ett stort utbud av både aktier, fonder och kryptovalutor. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja men ofta finns det hjälp-artiklar tillgängliga hos de flesta handelsplattformar. Har du redan en idé om vad du vill investera i kan du söka efter namnet på aktien och sedan få fram all viktig information om företaget. Du kan ofta även sortera upp aktierna efter kategori vilket gör det enkelt om du vill utforska utbudet innan du börjar investera.

Steg 4 – Köp aktier

Så snart du hittat en aktie som du tycker är intressant kan du klicka på den för att komma till aktiens informationssida. Här hittar du en kurs över aktiens utveckling vilken du ofta kan sortera efter 1 dag, 1 månad, 3 månader, 1 år och så vidare. Genom att analysera grafen kan du se hur det gått för aktien under den senaste tiden. På den här sidan hittar du även information om själva företaget, så som ägaren, VD:n, marknadsvärde och mer. Många nätmäklare samlar dessutom viktiga uppdateringar och nyheter från företaget här.

Tycker du att aktien verkar vara en bra investering kan du klicka på “Köp”. Här får du välja hur många aktier du vill köpa eller om du vill handla för en viss summa. Genom att godkänna köpet kommer din order att skickas vidare till börsen. Skulle börsen vara stängd när du placerar din order kommer den att hanteras så snart börsen öppnar igen.

Aktietips: Svenska vs utländska aktier

Det går att köpa aktier i de flesta större företag i Sverige. Kollar man på utvecklingen under de senaste åren går det också att se att svenska aktier haft en intressant utveckling. Genom att köpa aktier från Sverige så stödjer du svenska företag. Du kommer också att undvika vissa avgifter som kan komma med utländska aktier. Svenska aktier handlar du på Stockholmsbörsen och du kan hitta dem på både svenska och internationella handelsplattformar.

Utländska aktier är generellt sett dyrare än svenska aktier. Det beror på att några av världens största företag ligger i bland annat USA och Storbritannien. Då deras marknadsvärde är högre så blir även aktiens pris dyrare. Dessa kan leda till ett bra sparande, men de kostar en del att handla. Man måste också komma ihåg att det tillkommer andra avgifter, som till exempel courtage, när du köper utländska aktier. Du kan köpa dessa aktier hos de allra flesta nätmäklare.

Aktier med utdelning

Utdelningsaktier är väldigt populära bland de som siktar på att en portfölj med högt värde. Väljer du att investera i utdelningsaktier kommer ditt sparande automatiskt att öka i och med att företagen betalar ut utdelning till dig. När vi talar om aktier med utdelning så pratar vi om företag som väljer att betala utdelning till alla sina aktieägare. Eftersom att du blir delägare i ett företag när du äger en aktie har du även rätt att ta del av deras utdelningar. Dessa utdelningar kan ske en gång per år eller flera gånger per år. Det beror helt på vad företaget bestämmer under deras bolagsstämma.

Utdelningen brukar ligga på någon procent av aktiens värde. Det kan handla om allt från 1 kr till 100 kr, beroende på vad själva aktien är värd. Äger du flera aktier i ett företag får du alltså en större utdelning. Genom att investera i flera olika aktier med utdelning kommer din portfölj automatiskt att öka i värde varje år.

Många investerare ser aktier med utdelning som den bästa möjligheten när det kommer till pengainvesteringar. Det som gör utdelningsaktier så lockande är att de kan leda till ränta på ränta-effekten. Vi kommer att förklara den i mer detalj då det är en otroligt intressant effekt som alla investerare bör känna till.

Ränta på ränta-effekten

Om du redan idag har en portfölj eller börjat att läsa på om investeringar i aktier har du säkerligen hört talas om ränta på ränta-effekten. Det skrivs böcker om just denna effekt och det existerar bloggar som lever på att informera om fördelarna med räntan. Faktum är att denna effekt har skapat många miljonärer och ekonomiskt säkra pensionärer. För att förklara det kortfattat så handlar det om att i längden kunna leva på eller tjäna på endast utdelningen av aktierna, och inte genom att sälja aktier.

För att kunna tjäna pengar på denna effekt behöver du ha en portfölj med högt värde och konstant investera i utdelningsaktier. Man brukar räkna med en snittränta på 7% varje år och det är så din portfölj kommer att öka. Denna metod går ut på att du alltid återinvesterar din utdelning varje år. Genom att göra göra det kommer utdelningen också öka 7% varje år, vilket under många år blir en rejäl ökning. Tänk att du investerar tusentals kronor varje år i utdelningsaktier. Med en ökning på 7%, under många år kommer denna summa att bli riktigt hög, vilket är målet med själva ränta på ränta-effekten.

Vi rekommenderar att du läser på om denna effekt när du väl har börjat investera då den kan bli riktigt förmånlig om du är aktiv och seriös med ditt sparande.

Våra bästa aktietips

Det finns många fördelar med att investera i aktier. Det är dessutom en otroligt spännande bransch om du är ekonomiskt intresserad. Har du passion för ekonomi och hur det går för företagen så kan investeringar i aktier passa dig perfekt. Det är också det bästa sättet att långsiktigt spara pengar på om du vill att dina pengar ska växa.

Vi vill dela med oss av några av våra bästa aktietips som du kan tänka på när du investerar i dina första aktier:

Investera långsiktigt om du vill minska risken, kortsiktiga investeringar passar mer erfarna personer som kan läsa av marknaden

Investera aldrig för mer pengar än vad du har råd att förlora, att handla med aktier kommer med en risk så se till att ha en budget

Analysera företaget, kursutvecklingen och läs på om framtidsplanerna innan du köper aktier i ett företag

Ha en bred portfölj med aktier inom olika branscher. På så vis minskar din risk att förlora pengar du investerat.

Borde jag investera i aktier?

Det finns otroligt många fördelar med att investera i aktier och många privatpersoner har skapat sig en förmögenhet på detta sätt. Aktier kan leda till ett riktigt bra sparande och utdelning, men det tar tid. För att bli rik på aktier krävs det att du antingen investerar i ett nyare bolag som slår igenom stort på marknaden, eller har en bred portfölj där du investerar många tusen varje månad. Att tjäna pengar på aktier är inget som händer på en dag (så vida du inte var först med att investera i Tesla till exempel) utan detta beräknas vara ett långsiktigt sparande.

Det man måste komma ihåg är att aktier kommer med en risk. Du kan tjäna mycket mer på att spara i aktier jämfört med att spara på ett vanligt sparkonto. Däremot kommer börsen alltid att gå upp och ned, den kommer även att krascha då och då. Vill du investera långsiktigt är aktier ett utmärkt val, men det krävs att du håller koll på marknaden och inte plockar ut dina pengar när marknaden dippar.

Det finns andra sätt att spara på som kommer med en mindre risk. Du kan till exempel köpa fonder eller hitta ett sparkonto med ränta. Du kommer inte att tjäna lika bra med dessa metoder, men risken att du förlorar dina pengar är mycket lägre.

Det bästa aktietipset är att du tänker över vilken typ av investerare du är och vad du har för sparmål innan du börjar att investera i aktier.

Sammanfattning om aktietips – Är aktier en bra investering?

För att sammanfatta denna artikel vill vi påpeka att aktier absolut är en intressant investering. Det viktiga är att komma ihåg att risken med aktiehandel. Det är tyvärr en stor risk att handla med aktier och det enda sättet att minska risken på är genom att investera långsiktigt och endast investera i företag som du tror på. Därför rekommenderar vi dig att alltid läsa på om företagen du är intresserad av innan du köper aktier. Välj därefter en trygg handelsplattform och köp dina sedan första aktier. Läs på extra när det kommer till aktietips för nybörjare. Allt för att ha en trygg grund.