Hoppa till innehåll

Teknikaktier

Att investera i stora och små teknikbolag har länge varit en väletablerad och erkänd strategi bland investerare. Branschen har historiskt sett varit en fördelaktig placering för sitt kapital eftersom det har genomgått en längre period av enorm tillväxt och framtidstro. Fler och fler svenskar väljer idag att spara delar av sin lön genom att investera dessa på börsen, någonting som idag också är mycket enkelt.

Förr i tiden så var det vanligt att svenska folket sparade genom att placera sina pengar hos en bank. På grund utav att sparräntan i dagsläget är lägre än den genomsnittliga inflationen är detta en mycket dum idé. Istället så väljer många att öppna ett konto hos en nätmäklare, alternativt starta ett fondsparande via sin bank.

I den här texten kommer vi att gå igenom några grundläggande saker som kan vara bra att veta angående investeringar i teknikaktier och fonder. Vi kommer även att gå igenom några stora och populära teknikbolag, både i Sverige och i resten av världen. Det är dock viktigt att du är införstådd med att det alltid är du själv som ansvarar över vilka val du tar med dina investeringar. Se därför till att du gör din egen analys och känner dig bekväm och säker på dina val.

Vad är ett teknikbolag?

Detta kan verka rätt självklart, men kan ändå vara värt att gå igenom. Ett teknikbolag är ett företag som driver sin verksamhet genom försäljning av olika digitala produkter, både mjukvara och hårdvara. De använder sig av nyskapande idéer och teknik för att driva sin tillväxt och utveckling framåt och det går ofta att känna igen ett teknikbolag genom att de kan erbjuda mer eller mindre unika tjänster till sina kunder.

Olika teknikaktier

Här nedanför kommer vi ge en snabb överblick kring några stora och väletablerade teknikbolag samt ge dig en liten överblick kring vad deras affärsidéer går ut på. Detta ska inte ses som en rekommendation, och är enbart på plats för att ge dig en bred överblick kring vilka bolag som finns i branschen.

Apple

Apple är i skrivande stundvärldens största företag och behöver därmed förmodligen inte någon närmare introduktion. Företaget leder utvecklingen inom smartphones, och är en vanlig komponent i många svenska småsparares portföljer.

Sinch

Sinch är ett av Sveriges snabbaste växande teknikföretag. Verksamheten går ut på att erbjuda företag och organisationer molnbaserade tjänster för kommunikation. Företaget är idag en del av det breda OMX30 indexet på Stockholmsbörsen och är också ett innehav för många stora svenska fonder.

Ericsson

Ericsson har sedan starten på sent 1800-tal erbjudit olika kommunikationstjänster och erbjuder idag kommunikation på en företagsnivå för sina kunder. Trots företagets uppgång och fall under IT-bubblan så är det fortfarande ett populärt val bland svenskarna på grund utav att de historiskt sett har gett en fin utdelning till sina aktieägare. 

Nvidia

Nvidia är ett amerikanskt företag som utvecklar datorkomponenter. Nvidia är marknadsledande inom att utveckla grafikkort och annan hårdvara som kan användas både av privatpersoner och inom den offentliga sektorn. Nvidia är också ett populärt val bland många svenskar, och företaget fortsätter att driva utvecklingen inom hårdvara framåt.

Netflix

Netflix är ännu ett teknikbolag som har sett en massiv tillväxt under de senaste 10 åren. Företaget tillhandahåller, som du förmodligen redan vet, en streamingtjänst till sina kunder man för en månadsavgift får ta del av ett brett utbud av olika filmer och serier.

Fonder med exponering mot teknik

Som du säkert redan är medveten om krävs det en enorm ansträngning och skicklighet för att lyckas med aktier. Som tur är så är det möjligt för vem som helst att lyckas med det eftersom det idag finns gott om gratisresurser att ta del av, men det tar ändå en massa tid och resurser.

Om man är intresserad av att investera för att bygga upp en förmögenhet över tid, men inte känner att man har tiden, intresset, eller energin som krävs för att lyckas som aktieinvesterare så kan man välja att investera i fonder. Genom att regelbundet investera i ett fonder varje månad så ger man sig själv goda möjligheter att uppnå en fin ränta på ränta effekt och på så sätt bygga upp en stor summa pengar över tid.

Det är klokt att köpa ett par olika fonder, och det kan passa perfekt med att krydda ens fondportfölj med en fond som fokuserar på investeringar inom ny teknik. Om du vill hitta teknikfonder som finns att välja bland går det att söka på “teknik” inom fondutbudet hos din sparplattform. De två största och populäraste teknikfonderna bland det svenska folket är i skrivande stund TIN Ny teknik och Swedbank ROBUR Ny Teknik.

För vem kan investeringar i teknikbolag passa?

Vem som helst kan investera i teknikbolag, men för den som har ett genuint intresse kring nya framsteg inom mjuk och hårdvara kan det passa ännu bättre. För att bli duktig på aktiehandel så krävs det att man lägger ner en stor mäng tid på att analysera olika bolag som man är intresserad av att investera i, någonting som blir lättare om man också har ett personligt intresse för det specifika företagets verksamhet.

Diversifiera dina investeringar

Oavsett om teknik och aktier inom branschen historiskt sett har varit en mycket god investering så är det trots detta oerhört viktigt att du sprider ut dina investeringar över olika instrument. Detta betyder alltså att du inte ska lägga allt ditt fristående kapital i ett och samma bolag, köpa flera olika fonder, och köpa aktier i olika branscher.

Anledningar till detta är många, men det mesta kokas ner till att detta är det absolut bästa sättet att minimera sin risk. Den globala aktiemarknaden är oerhört komplex och olika sektorer på börsen är samanflätade. Går det bra för ett bolag hänger många andra också ofta med i kölvattnet, samtidigt som en global brist på exempelvis halvdelare kan leda till att hela branschen backar 20%. Därför är det viktigt att du sprider ut dina investeringar över olika sektorer och typer av bolag. En annan viktig del av att diversifera är att man då inte lever och dör efter ett företags utveckling, eftersom en dålig rapport då kan få stora delar av ens kapital att försvinna över en natt.