Hoppa till innehåll

Swedbank aktie

Stock market crash

Swedbank är ett stort varumärke som de flesta är bekanta med. Det är en av Sveriges största banker men de har även kontor i Norden och Baltikum. Många väljer därför att köpa Swedbank aktier i hopp om att gå med vinst. De har förkortningen SWED A på Stockholmsbörsen. De har både privatkunder och företagskunder. Men hur ska du egentligen gå tillväga om du vill köpa aktier i Swedbank? Det svarar vi på här.

Swedbank är experter på banktjänster

Banken Swedbank hette från början Föreningssparbanken och grundades 1997. Namnet Swedbank har de haft sedan 2006. Idag har de omkring 60 olika kontor i alla delar av Sverige. De mesta sköts dock online. Det är idag den bank som har allra flest kunder. 

Allt har inte alltid gått fläckfritt för banken. De har till exempel anklagats för att vara en bidragande orsak till finanskrisen i Baltikum. De har även haft en del stora haverier under 00-talet. Trots detta fortsätter aktien att gå starkt på marknaden. I skrivande stund kan du köpa en Swedbank aktie för cirka 139 kronor hos Avanza. 

Om du ska köpa aktier i ett företag är det alltid bra att kolla upp vilka som sitter i ledningen. Är det ett stort och svenskt företag som Swedbank brukar det även gå att hitta relevanta tidningsartiklar. Just nu är det ingen mindre än den tidigare statsministern Göran Persson som är ordförande i Swedbank. Det är en post som han har haft sedan 2019. Då tillträdde även Jens Henriksson som VD. Han har tidigare haft samma position hos Folksam.

Köp en Swedbank aktie direkt hos Avanza

Vill du börja handla med aktier kan du alltid vända dig till Avanza. Du kan även köra på Nordnet vilket är deras närmaste konkurrent. Då kan du snabbt välja hur många aktier du vill köpa. Sedan loggar du bara in på ditt konto för att se hur det utvecklar sig. Man får räkna med att aktier går upp och ned på börsen. Därför bör du tänka mer långsiktigt än dag för dag. 

Många tidningar ser ett stort nyhetsvärde i Swedbank, särskilt eftersom det är statens bank. Om det sker något som påverkar dem på börsen brukar du kunna läsa om det lite överallt. Det brukar vara en bra indikation på om du ska sälja eller inte.

Välj att investera i fonder istället

Om du tycker det känns lite för riskabelt att investera direkt i Swedbank kan du istället välja investeringen fonder. Det är många fonder som har ett innehav i Swedbank men några av de största är SEB Swedish Value Fond och Lannebo Sverige. En fond köper upp aktier i flera olika bolag för att minimera riskerna. Det är ett tryggare alternativ även om det inte är helt riskfritt. Det ger förmodligen lite mindre avkastning men det är perfekt om du till exempel vill spara till pensionen.

Senaste nytt om Swedbank

Det kan vara bra att följa med i nyheterna om Swedbank med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i 2022. Alla prognoser säger att vi går mot en lågkonjunktur som kan vara i flera år framöver. Det betyder också att räntorna kommer stiga. Just nu är det ingen som vet hur det kommer påverka börsen. Det man vet sedan tidigare är att människor inte är lika pigga på att göra investeringar under en lågkonjunktur. Därför är det bra att hålla sig uppdaterad på en regelbunden basis. 

Börja med små investeringar

Är du nybörjare på aktier kan du alltid börja med lite mindre investeringar. När du känner dig lite mer varm i kläderna kan du göra lite större investeringar. Som alltid på börsen kan du alltid räkna med avkastning även om det sett ut så historiskt sätt. Därför väljer de flesta ett långsiktigt sparande istället för att tjäna snabba pengar. Du kan alltid ta hjälp av en ekonomisk rådgivare ifall du känner dig osäker. En annan möjlighet är förstås att söka information på egen hand.

Vanliga frågor och svar om Swedbank aktie

Banken grundades 1997 men hette då Föreningssparbanken. Man gjorde ett namnbyte till Swedbank under 2006.

Ja, det finns ett flertal fonder som äger aktier i Swedbank. 

Just nu är det Göran Persson. Han var tidigare partiledare för Socialdemokraterna tillika Sveriges statsminister.

Ja, det är det men de har också kontor i övriga Norden samt Baltikum. Huvudkontoret ligger idag i Sundbyberg utanför Stockholm. Du ser alla deras kontor på deras officiella hemsida.