Hoppa till innehåll

Vilket konto ska jag handla aktier i?

Investments. Invest,Young woman investor buys stocks stock exchange stock market

När du ska börja handla med aktier är det inte bara att sätta igång direkt. Du måste först bestämma vilken typ av konto du ska handla dina aktier i. Några av de vanligaste alternativen är att handla i depåer, öppna ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring. Det går alltså inte börja handla med aktier från ditt vanliga sparkonto. 

 

Det första du måste göra är alltså att läsa på om de olika alternativen och se vilket som passar dig bäst. Utgå från dig själv och läs gärna om andras erfarenheter. Det finns ingen enkel lösning för alla utan allt handlar om vad du har för mål med din aktiehandel. Många svenskar väljer idag ISK eftersom du inte betalar någon vinstskatt vid försäljning.

Detta konto är mest fördelaktigt skattemässigt

Varje gång du säljer dina aktier med vinst måste du betala skatt. Det skiljer sig dock beroende på vilket konto du har. Om du tror att din avkastning kommer bli högre än 1,27% är det bäst att välja en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto. Det beror på att du betalar en låg avgift varje år som baseras på ditt innehav. Om du säljer från en vanlig depå måste du istället betala 30% på dina vinster. 

Vilket som är mest lönsamt beror ofta på dina personliga förutsättningar. Om du bara småsparar är det normalt mest fördelaktigt att spara i ISK. Dock är det inte tillåtet att ha ett ISK-konto om du är bosatt i utlandet. Däremot är det tillåtet att öppna ett vanligt aktiekonto. Om du bor utomlands har du alltså ett enkelt svar på frågan vilket konto ska jag handla aktier i.

Börja med att ställa frågor till dig själv gällande ISK

Har du möjligheten att själv välja konto är det bra att ställa sig själv några frågor. Den första är hur mycket avkastning du förväntar dig att få. Tror du att du kommer göra en högre avkastning än 1,27%? Då är ISK den bästa formen. Här berättar vi mer om några punkter du bör tänka på om du ska välja ett ISK-konto. 

Hur vill du deklarera skatten?

Om du har ett investeringskonto betalar du något som kallas för schablonskatt. Du betalar alltså en viss procent varje år istället för en kapitalvinst. Man kan därför säga att skatten baseras på värdet av ditt konto. Du behöver alltså inte betala någon skatt i samband med din försäljning. Dessutom får du tillgång till hela ditt kapital direkt. Dessutom behöver du inte tänka på deklarationen, det är din bank som sköter allt det. 

Inskriven i aktieboken

När du har ett ISK äger du dina värdepapper själv. Det betyder också att du blir inskriven i aktieboken som en ägare. Därför har du möjligheten att delta på bolagsstämman om du skulle vilja det. Där har du möjlighet att rösta i olika frågor som rör företagets framtid och hur de ska driva sin verksamhet i stort. 

Dubbelkolla arvsregler

Det kanske inte den allra roligaste punkten men det är ändå viktigt att tänka på. Om du skulle avilda så tillfaller hela ditt kapital ditt dödsbo. 

Flytta dina värdepapper

Om du har värdepapper på en depå är det möjligt att flytta dem till ett ISK-konto. Dock får du räkna med att du kommer få betala en kapitalskatt på 30% när det sker. Det gäller dock inte om du vill flytta papper mellan två olika ISK-konton. Det är helt skattefritt att göra så.

Uppmärksamma dessa punkter för kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är väldigt likt ISK på flera sätt. Det är också ett konto som kommer gynna dig skattemässigt om du tror på en högre avkastning än 1,27%. Den är också schablonbeskattad vilket betyder att du inte skattar vid vinst. Du behöver inte heller sköta deklarationen på egen hand. Skatten dras av det institut du använder dig av. Det vanligaste alternativet är Avanza och de drar skatt fyra gånger per år.

Äger du dina värdepapper?

Här finns en skillnad mot ISK. Du äger inte själv din försäkring utan det är försäkringsbolaget som gör det. Därför har du inte heller rätt att rösta på den årliga bolagsstämman. 

Dessa arvsregler gäller

Om du har en kapitalförsäkring har du rätt att välja en förmånstagare som skulle ärva vid din bortgång. Har du inte själv valt en person tillfaller det din närmaste anhörige. I vanliga fall är detta din maka/make/sambo. I andra fall är det dina barn. 

Går det överföra dina aktier

Du har inte möjlighet att överföra din kapitalförsäkring eftersom det inte är du som är ägare.

Punkter för en vanlig aktiedepå

Om du väljer en aktiedepå ska du betala 30% i vinstskatt vid varje försäljning. Det gäller också varje gång du får en utdelning.Det är möjligt att kvitta vinsterna mot förlusterna. Om det är fallet behöver du inte skatta för dina vinster. Så snart du gör en vinst måste du skatta 30%. Det ska du själv deklarera i en särskild bilaga som går under namnet K4. Den hittar du på Skatteverkets hemsida. Även om en vinst verkar ganska fördelaktig vid första anblick är det inte alls säkert att det blir så när skatten är dragen. 

Så fungerar det i övrigt

När du har en aktiedepå är det du som står på ägaren till aktierna. Du är inskriven i den så kallade aktieboken precis som när du har ett ISK-konto. Därför kan du alltid rösta på bolagsstämman. Alla dina tillgångar kommer att tillfalla ditt dödsbo vid en bortgång. Det är även möjligt att överföra värdepapper mellan olika depåkonton.

Vilket konto ska jag handla aktier i? - välj det som passar dig

Nu när du har fått en bra genomgång av olika aktiekonton är det enklare att se vilket som passar dig bäst. Du bör också fundera på vart du ska öppna ditt konto. De flesta väljer antingen att öppna ett konto hos sin bank eller hos en aktiemäklare. När det kommer till det sistnämnda alternativet är Avanza och Nordnet de två vanligaste. Köp aktier med det konto som du tror mest på.

Om du vill öppna ett ISK-konto i en bank är det ofta fördelaktigt att välja en bank där du redan är kund. Ibland kan du logga in på din internetbank och ansöka om ett nytt konto. Annars måste du besöka ett bankkontor. Om du väljer ett aktiemäklare görs allt online. Du fyller bara i den information som efterfrågas och legitimerar dig med BankID. Dock måste du ha ett svenskt personnummer för att det ska fungera. 

Du behöver inte bara välja ett av alternativen utan du kan ha flera aktiekonton på samma gång. Det viktiga är att det passar din situation och att du blir nöjd med upplägget. Det kan också ändras beroende på vad som händer med skatten i framtiden.

Vanliga frågor och svar om olika aktiekonton

Nej, inte när du säljer ditt innehav. Däremot betalar du en schablonskatt varje år som baseras på hur mycket du har på ditt konto.

Varje gång du säljer med vinst från en aktiedepå ska du betala 30% i skatt. Det ska du dessutom deklarera själv en gång om året.

Nej, det kan du inte eftersom det är inte du själv som äger den. Den ägs av ett försäkringsbolag och det är de som har all beslutsrätt. Det betyder också att du inte har något att säga till om när det är bolagsstämma.