Hoppa till innehåll

Scandic aktie

Scandic aktie

Hotellbranschen märker äntligen en uppgång efter att ha varit påverkad av coronapandemin under de sista åren. Därför är det kanske inte så konstigt att Scandic aktier är på tapeten igen. Scandic är en stor och erkänd hotellkedja med flera hotell i Sverige. Det är väldigt populärt bland de som är på affärsresa i en annan stad. Här förklarar vi mer om varför en Scandic aktie är värt att kolla lite extra på när du ska köpa aktier idag.

Lite mer information om Scandic

Scandic är en anrik hotellkedja som grundades redan 1963. De har sitt huvudkontor i Stockholm och de allra flesta hotellen ligger i Norden. Det finns även ett par hotell i Polen och Tyskland. Totalt finns nästan 300 hotell. De första hotellet öppnade i Laxå och var beläget i motorvägen. Något som är en affärsidé än idag. 

 

Idag ligger Scandic i framkant när det gäller miljöarbete. Många av deras hotell har en miljömärkning som heter Svanen. Även utanför Norden tänker de mycket på miljön och arbetar också efter certifieringar. Under 2013 påbörjade man också en ny satsning med en hotellkedja som hette HTL. Dock valde man att göra om de två existerande hotellen till Scandic år 2016.

Scandic aktie på börsen

Hotellkedjan är noterade på Stockholmsbörsen under Scandic Hotel Group. De går under namnet SHOT på börsen. De har legat ganska stabilt på börsen under många år men upplevde ett ras under corona. Nu finns dock alla förutsättningar för att de ska stiga igen. Om du vill köpa en Scandic aktie just nu så kostar de cirka 40 kronor. 

Se kurvorna för de senaste dagen eller åren

Om du väljer att handla Scandic aktier hos Avanza eller Nordnet kan du ta hjälp av väldigt välbehövlig statistik. Det finns till exempel flera kurvor så du kan se hur aktien har gått upp och ner under en viss tid. Du ser till exempel hur en aktie har rört sig under de senaste timmarna, dagarna eller över en 5-årsperiod. 

En aktie kan gå upp och ner väldigt mycket under en dag och som småsparare är det normalt inget du behöver lägga så mycket vikt vid. Det kan till och med bli lite förvirrande. Det är bättre att tänka långsiktigt och följa med i vad som händer.

Skapa ett konto och börja handla aktier

Det är fullt möjligt att handla Scandic aktier hos Avanza. Om du vill komma igång snabbt är det förmodligen det bästa alternativet. Du får fylla i alla dina personliga uppgifter och svara på lite frågor om vad du vill med ditt sparande. När du sedan har gjort en insättning kan du klicka dig fram till Scandic aktier och börja köpa det antal du vill ha. 

Så snart aktierna är i din ägo kan du följa med i utvecklingen. Det går även att sälja aktierna när du vill. Det går aldrig att säga på förhand när det kommer bli ett bra läge att sälja. Vissa har en viss fingertoppskänsla för aktier, andra förlitar sig på andra åsikter. Du måste hitta vad som funkar för dig.

Hur ser prognosen ut för Scandic?

Alla företag måste publicera en årsrapport där de går igenom årets siffror och gör en prognos för nästa år. Det kan ge en liten hum om hur det kommer se ut de nästkommande åren. Så sent som i juli 2022 gick Scandic ut och sa att de räknar med en fortsatt stark hotellmarknad. De har också visat oväntat bra resultat den senaste tiden. 

Du kan alltså läsa tidningsartiklar om vad som händer kring Scandic. Det brukar även finnas flera ekonomiska rådgivare som ger tips om vilka aktier som är värda att satsa på. Sedan är det bara att hålla tummarna för att du kan gå med vinst. 

Förutom att följa med i enskilda aktier som Scandic är det också bra att titta på hur det ser ut på börsen överlag. Det ekonomiska läget i världen är också något som påverkar börsen i allra högsta grad.

Vanliga frågor och svar om Scandic aktie

Just nu ligger priset på cirka 39 kronor per aktie. Det kan dock ändra sig väldigt snabbt. 

Det är en hotellkedja som främst har hotell i Norden. Deras hotell ligger ofta vid vägarna för att passa affärsmän och kringresande.

Just nu är det Jens Mathiesen som är VD för Scandic. Ordförande heter Per Braathen. 

Det är Stena som äger 19,9% av kapitalet. Det följs av AMS pension & fonder som äger 14,2%.