Hoppa till innehåll

SAS aktie

SAS aktie

SAS är ett av Sveriges anrikaste företag och något som många har en relation till. Vi har nog många som har rest med SAS både en och två gånger. Under de senaste åren har SAS fått stora rubriker i tidningarna och främst i negativa bemärkelser. Trots detta är det möjligt att köpa en SAS aktie. Om du tror att de lyckas vända trenden kan det vara smart att göra en investering.

En introduktion till SAS

Företaget SAS är ett samarbete mellan Sverige och Danmark och de är inriktade på all typ av flygtrafik. De har sitt huvudkontor utanför Stockholm och transporterar flera miljoner passagerare varje år. Det är grundat redan 1946 av alla tre skandinaviska länder för att kunna få en bättre ruljans på flygtrafiken. Det har sedan start ägts av staten och privat. Vid konkurshot har staten många gånger räddat upp bolaget för att det ska fortsätta flyga. Därför är det också många som väljer att investera i deras aktier.

Så köper du en SAS aktie

Om du vill börja investera i SAS aktier finns det flera sätt du kan gå tillväga. De flesta väljer dock att gå via en aktiemäklare som Avanza. Där är det enkelt att skapa ett konto och sätta in pengar. Sedan köper du bara så många aktier du är intresserad av. Just SAS aktien står just nu ganska lågt i pris med ett pris på över 0,649 kronor.

 

Det som är bra med att handla hos en aktiemäklare är att du ständigt kan följa med i kurvorna. Saab har haft en ganska stor nedgång den senaste tiden vilket kan ha en förklaring i den pågående situationen i världen. Dock är det aldrig någon som vet om det kommer fortsätta så eller om det kommer en kraftig uppgång. Resandet har ju ökat igen efter den långvariga coronapandemin.

Se statistik om företaget

Ska du börja köpa SAS aktier kan det vara bra att sätta sig in i hur företaget är styrt. Det gäller speciellt om du ska köpa ett stort antal aktier. Det finns en del information om det hos aktiemäklarna. Du kan även ladda ner årsredovisningen om du vill ha ännu mer information. Det tar lite tid att sätta sig i denna men det kan det vara värt. 

SAS VD heter idag Anko Van der Werff. De två största ägarna i företaget är den danska och svenska regeringen. Familjen Wallenberg är stora namn i det svenska näringslivet och de äger också en liten del av SAS. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ett stort och svenskt företag.

Ett moraliskt dilemma?

En del ser ett moraliskt dilemma med att köpa SAS aktier med tanke på den ständigt pågående debatten om klimathotet. Många som är engagerade i miljörörelsen uppmanar till alternativa transportmedel som tåg och buss. Dock så arbetar man hela tiden på att göra flyget mer miljövänligt, speciellt när det kommer till bränsle. Flygbolag som SAS gör också mycket för att klimatkompensera. 

Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan det är något du som köpare måste bestämma själv. Du vet nog ganska direkt om du känner dig bekväm med att äga denna typ av aktie eller inte. Det som talar till SAS fördel är att det är ett svenskt företag som många känner till. Det ligger också stora namn bakom.

Köp SAS aktie via ett investmentbolag

Om du inte vill köpa aktier direkt i SAS kan du gå via ett investmentbolag. Där är Investor ett väldigt bra exempel. Det är bolag som köper upp aktier i flera olika branscher och företag. Då äger du aktier i SAS men också flertalet andra bolag. Det gör att du får lite större riskspridning vilket är positivt. Dock kan det ta lite längre tid innan du ser avkastning på dina köp. Att köpa aktier handlar också mycket om hur stor risk du är villig att ta. Det är något du bör fundera på innan du gör en större investering.

Vanliga frågor och svar om SAS aktie

SAS är ett internationellt flygbolag med flera hundra avgångar varje dag. De har en stor bas i Sverige och en i Danmark. De flesta känner nog dem för deras passagerarflyg som kan ta dig över hela världen.

Du kan köpa dem hos en aktiehandlare som Avanza eller Nordnet. Det passar både dig som är nybörjare och dig som är en van aktiehandlare.

Det är Sverige och Danmarks regeringar som är de största ägarna i SAS. Tidigare var även Norge delaktiga men de satsar nu endast på sitt egna företag.