Hoppa till innehåll

Saab aktier

Saab aktier

De flesta minns säkerligen när Saab gick i konkurs i Sverige och tusentals människor fick gå från sina jobb. Själva varumärket blev dock uppköpt och därför är det fortfarande möjligt att köpa Saab aktier. Idag sysslar de dock inte med biltillverkning utan är istället verksamma inom försvarsindustrin. Att köpa en aktie kostar i nuläget cirka 200 kronor om du köper hos en mäklare. Det kan dock ändra sig snabbt som alltid.

Allt du behöver veta om Saab aktier

Saab märker precis som alla av situationen i världen vilket också syns på deras Saab aktiekurs. Du kan själv hålla koll genom att läsa ekonominyheter eller följa kursen.

Eftersom de är verksamma inom försvarsindustrin tillkommer även en fråga om etik. Du får själv välja om du tycker det är etiskt rätt att investera i en sådan aktie eller om du väljer något annat.

Saab har fortfarande sitt huvudkontor i Sverige och Stockholm men är verksamma inom stora delar av världen. Det är också något som påverkar deras upp- och nedgång på börsen.

Allt som Saab

Saab är idag kanske mest kända för sitt flygplan JAS Gripen som också exporteras utanför Sverige. De gör även fartyg, ubåtar och andra tekniska lösningar som används inom försvaret.

Det finns många stora företag som har investerat i Saabaktier inklusive Wallenberggruppen. Gör som dem och köp aktier i ett av Sveriges anrikaste företag. När det kommer till aktier måste du alltid göra en riskbedömning och läsa på om vad som förutspås hända på marknaden. Det gäller generellt och specifikt för Saab.

Stor producent av krigsmateriel

Det är inte bara Saab själva som påverkar deras aktie. Nyligen kunde man läsa i Dagens Industri att Saab aktien hade fallit efter att Goldman Sachs satt bevakning på aktierna. De hade då gått ut med rekommendationen att man ska sälja. Om en sådant stort och erkänt bolag går ut med en sådan rekommendation kommer många att lyssna. 

Något som Saab också har emot sig är att de producerar en hel del krigsmateriel. Det är något som alltid kommer väcka debatt. Det är långt ifrån alla som känner sig bekväma i att investera i ett företag som bidrar till krig. Samtidigt finns det en argumentation om att någon alltid kommer göra det. Här är det upp till dig själv att känna efter vad du tycker är rätt. Saab är ju fortfarande ett väldigt anrikt märke och har en speciell plats i många svenskars hjärta.

Saab ger vinstutdelning till sina ägare

Styrelsen i Saab har en årsstämma varje år där de beslutar om en utdelning till varje aktieägare. Därför kan du som äger aktier få lite extra utdelning bara för att du har ett innehav. Den senaste avstämningen skedde i April 2022 och då fick varje ägare 4,90 kronor per aktie. Om du har ett lite större innehav kan det alltså bli en rejäl slant. Denna vinst får du göra vad du vill med. De flesta väljer att återinvestera sin utdelning igen.

Köp aktier i fonder och investera i Saab

Du behöver inte investera direkt i Saab aktier om du inte vill. Ett annat sätt att investera i Saab är att köpa fonder. För dig som inte är bekant med fonder så investerar du alltså i flera olika företag via en fond. Det finns väldigt många olika fonder som innehåller Saab så du kan välja och vraka bland det som känns bra. Om du inte har så stor koll på olika fonder kan du alltid ta hjälp av en rådgivare. Denne person kan ge dig bra råd och tips att ta till dig. 

Några fonder som du kan investera i om du vill ta del av Saab aktien är Gladiator, Case All Star och Viking Fonder Sverige. Du kan även investera i Skandia Sverige, bara för att nämna ytterligare ett exempel.

Vanliga frågor och svar om Saab aktier

Idag är de främst fokuserade på försvarsindustrin och gör en hel del krigsmateriel. Tidigare var de mest kända för sina bilar.

Det finns flera sajter som uppdaterar börsen dagligen. Ett exempel är tidningens Dagens Industri.

Den har fluktuerat en del men är i skrivande stund på väg nedåt efter att den har uppmärksammats i Goldman Sach. Det kan dock svänga snabbt på börsen.