Hoppa till innehåll

Nordea aktier

Vad är Courtage?

Nordeabanken ger dig möjlighet att köpa aktier direkt i deras internetbank om du är kund hos dem. Men du kan även investera i Nordea aktier då de är börsnoterade på Stockholmsbörsen. I nuläget kostar en aktie cirka 100 kronor att investera i och de har en volatilitet på cirka 20%. Det är en bank som varit med ända sedan 1997 och som har en stabil kundkrets i Sverige och övriga Norden.

Så köper du Nordea aktier

Det finns flera sätt att köpa aktier och även hålla koll på Nordeas aktiekurs. De flesta väljer att skapa konto hos en mäklare som Avanza eller Nordnet. Det är väldigt fördelaktigt eftersom du kan registrera dig direkt med BankID och börja handla direkt. Du kan dessutom göra insättningar med Swish. 

Om du har ett konto hos en mäklare kan du bara sätta in pengar och köpa så många aktier som du är intresserad av. Då ser du också en tabell för Nordeas aktier. Även om Nordea har gått starkt historiskt sätt så finns det aldrig några garantier för att det kommer fortsätta så. Det är något du måste vara medveten om när du ska köpa aktier. 

Nordea ser i skrivande stund en liten ökning men det kan ändra sig snabbt. Därför gäller det att du alltid har is i magen när det kommer till aktier. Du kan även läsa prognoser och se vad andra experter tror kommer hända i framtiden. Stora händelser som inflation och krig i närområdet påverkar flera aktier inklusive Nordea aktier.

Detta är Nordea

De flesta är redan bekanta med Nordea. Det är en finsk bank som riktar sig både till privatkunder och företag och de har ett brett utbud av finansiella tjänster. Kanske är du redan kund i banken på ett eller annat sätt? Det vore inte så konstigt eftersom det är en av Sveriges största banker. 

Nordea har sitt huvudkontor i Helsingfors och är som störst inom Baltikum och Norden. Banker påverkas självfallet mycket av vad som händer i världsekonomin och hur det ser ut i världen för tillfället. Om du är nybörjare så köp aktier med försiktighet och se hur det utvecklar sig.

Få tillgång till 15 olika marknader

Om du har ett konto hos Nordea kan du snabbt börja handla aktier för så lite som 1 krona. Dessutom får du tillgång till hela 15 olika marknader vilket är riktigt bra. De flesta som vill handla sina aktier via Nordea går via ISK, alltså ett investeringssparkonto. Då betalar du ingen skatt när du säljer utan en låg avgift varje år. 

Det första du måste göra för att kunna köpa aktier hos Nordea är alltså att öppna ett sådant konto. Om du inte vet hur du ska gå tillväga kan du alltid gå in till en Nordea bank och be dem hjälpa dig. När kontot är redo behöver du bara föra över pengar och börja handla. Du kan enkelt söka efter värdepapper oavsett om du är inloggad på telefon eller på datorn. Nordea delar även med sig av mycket inspiration så du kan få lite råd och tips om du inte vet vart du ska börja.

Prognosen för Nordea aktier

Vi ser dagligen artiklar om hur vi går mot tuffare tider med hög inflation och mindre pengar i plånboken. Historiskt sätt så påverkas banker negativt när det kommer sådana kristider och det är även något som kommer påverka Nordea aktier. Dock vet vi inte hur det kommer se ut den här gången. Eftersom det har kommit ganska många förvarningar kan bankerna förbereda sig på ett annat sätt. 

Tyvärr så finns det inga garantier för aktier. Det bästa du kan göra är att läsa på och investera i Nordea aktier om du tycker det känns rätt. Det är också bra att följa med i vad som händer på börsen så du inte missar ett läge att sälja eller köpa.

Vanliga frågor och svar om Nordea aktier

Det enklaste sättet är att gå via en aktiemäklare. Det finns flera stycken men de största är Nordnet och Avanza.

Ja, det går alldeles utmärkt. Du behöver bara öppna ett ISK-konto hos dem. Det kan du få hjälp med hos ett bankkontor eller göra online.

Nordea är en finsk bank med huvudkontor i Helsingfors. Dock är de också stora i övriga Norden samt Baltikum.