Hoppa till innehåll

Esport aktier och gamingaktier

esport

Idag så är det enklare än någonsin att börja investera som privatperson. Fler än en miljon svenskar har ett konto hos den största nätmäklaren, Avanza, och fler och fler får upp ögonen för vad regelbunden investering kan göra för ens ekonomiska situation.

Som titeln på den här texten skvallrar om så kommer den här artikeln handla om investeringar inom gaming och Esport aktier. Gamingbranschen som helhet är stekhet i skrivande stund och människor över hela världen har det som hobby. Många av världens största och mest välkända spelutvecklare är också börsnoterade, och det finns ett stort utbud att välja bland som investerare.

En konsoliderad marknad

Om du har spelat ett stort spel som nyligen har släppts så är det en stor sannolikhet att spelstudion som har utvecklat spelet i fråga ägs av ett större börsnoterat företag. Detta har i sin tur lett till att många stora spel har getts ut i opolerade stadier där det krävs olika uppdateringar för att få dessa spel att fungera som de ska.

Men detta betyder också att när man köper en gamingaktie så köper man också indirekt en ägandeposition i många andra små bolag. Resultatet av detta är att aktien i fråga påverkas av alla spel och intäkter som släpps av något av huvudbolagets dotterbolag. Detta är någonting som man bör ta med sig i sin analys.

Mobilspel ett populärt alternativ

Men det är inte bara stora och tunga spelstudios som står i fokus för många investerare. Mobilspel är en ständigt växande marknad, där asiatiska konsumenter står för den största delen av spelarbasen. Dessa mobilspelsutvecklare har vuxit i stadig fart och har även detta blivit ett vanligt innehav inom många svenska investerares portföljer. 

Överblick över stora gamingbolag

Här nedanför kommer vi nu att ge dig en snabb överblick över några av de största och populäraste gamingaktierna som går att köpa. Tänk dock på att detta inte på något sätt ska ses som en rekommendation, utan enbart ska fungera som ett sätt för dig att skaffa dig en snabb överblick. Det bästa sättet att lyckas med aktier är att staka ut sin egen väg, och det är alltid enbart du själv som ansvarar för vilka beslut du tar relaterat till dina investeringar

Activision Blizzard

Blizzard är utvecklaren som står bakom stora spel såsom World of Warcraft, Diablo, Overwatch, och mycket annat. De ägs numera av Activision, som är en utgivare och ägare av en lång rad andra spelstudios som också ger ut spel. Mest nämnvärt så står Activision Blizzard för utgivningen av den omåttligt populära Call of Duty-serien. Bolaget är listat på New Yorkbörsen.

Electronic Arts Inc

Electronic Arts (EA i dagligt språk) är också ett välkänt namn för de allra flesta gamers. Studion äger en lång rad olika spelutvecklare och producerar spelserier såsom FIFA, Sims, och Battlefield. Detta betyder att även om Battlefield utvecklas av Dice i Stockholm så är det fortfarande EA som står för marknadsexponeringen.

Rovio

Rovio är ett finskt företag och står listat på Helsingforsbörsen. Rovio är utvecklaren som utvecklat Angry Birds, och som också äger licensen. Rovio är ett mycket populärt företag bland sparare som vill exponera sig mot mobilspelsmarknaden. Förutom att fortsätta släppa fler Angry Birds spel så får företaget även intäkter genom försäljning av gosedjur, filmer, och kläder.

Starbreeze

Starbreeze är en svensk utvecklare av spel och ägs i dagsläget inte av något annat företag. Starbreeze har haft en tumultartad börsresa med höga toppar och djupa dalar. Listningen är på Stockholmsbörsen, och kan vara ett intressant alternativ att läsa på om.

Esport-aktier

Det finns i dagsläget inte särskilt många Esportaktier att välja bland. Många av Esportlagen är inte börsnoterade, men en börsnotering för det gamla CS-forumet Fragbite är på ingång. Fragbite arrangerar turneringar och har utvecklats enormt som företag under de senare åren. För den som vill exponera sig mot Esport kan detta vara väl värt att titta närmre på.

För vem kan investeringar inom gaming och E-sport passa?

Ett klassiskt mantra bland investerare är “buy what you know”. Detta betyder att man ska fokusera på branscher som man har koll på sedan tidigare, och gärna också har ett intresse för. Att investera i gamingaktier kan därför passa som handen i handsken för den som redan har koll på branschen sedan tidigare och som också spelar en del spel. Det blir då lättare att uppfatta hur nya spel kommer att tas emot innan de har släppts, och kombinerat med aktieanalys så kan man ge sig själv goda förutsättningar att lyckas väl med sina investeringar. 

Men att lyckas med aktier är väldigt svårt, och det kräver även en hel del tid. Det är därför väldigt viktigt att du lägger ner tiden på att analysera bolagen, men även att du diversifierar dina investeringar inom olika värdepapper och olika branscher.

Diversifiera dina investeringar

Om du har läst på om investeringar under en tid så har du med allra största sannolikhet stött på detta förut, men det är trots detta väl värt att upprepa. Att diversifiera sitt kapital genom att köpa olika fonder och aktier i andra branscher så har man lättare att stå emot den stundtals oerhört nyckfulla marknaden. Till och med världens bästa investerare har fel med jämna mellanrum

Det är därför en god tumregel att bygga en portfölj genom att köpa aktier i någonting som man har god kännedom kring, ett par klassiska kvalitetsbolag, och sedan krydda med ett antal fonder. Här måste man staka ut sin egen väg och hitta det som fungerar för en själv, men att diversifera redan från början är ett bra sätt att ge sig själv största möjliga chans att lyckas på sikt.

Fonder med exponering mot gamingbranschen

För den som känner att investeringar inom aktier innebär ett för stort risktagande och kräver energi och fokus som man inte sitter inne på så kan det vara klokt att istället investera i fonder. Om man är intresserad av att köpa fonder som är exponerade mot gamingbranschen så är det främst teknikfonder som gäller. I dessa så hittar man ofta ett antal större gamingbolag, samt mindre utvecklare av exempelvis mobilspel.