Hoppa till innehåll

Boliden aktie

Boliden aktie

Boliden är ett företag som har varit på tapeten ganska mycket den senaste tiden. De är ett metallföretag som har sina rötter i just Boliden uppe i Norrland. Rubrikerna handlar om allt från rättegångar om penningtvätt till att de skjuter i höjden på börsen. Trots mycket negativ publicitet så är en Boliden aktie mycket intressant. Det beror bland annat på att priserna på metall är uppe på väldigt höga nivåer. Det är något som ser ut att fortsätta nu när vi går in i en lågkonjunktur.

Boliden har en väldigt lång historia

Företaget Boliden grundades redan 1924 och de har idag över 6 000 anställda. De har sin bas vid Bolidengruvan som ligger i norra Västerbotten. Närmaste storstad är Skellefteå. Företaget fokuserar främst på de första delarna i metallutvinning vilket är brytning och raffinering. De framställer främst metaller som zink och bly men gör även en del guld och silver. Faktum är att de är ett av de ledande företagen i världen inom denna industri. 

Boliden har på senare år stött på motstånd, bland annat från miljörörelsen och vissa politiska partier. De vill göra verksamheten mer miljövänlig. Dock så är Boliden faktiskt bland de främsta när det kommer till återvinning av metall. Du kan se hur det går i denna fråga genom att läsa om det i media.

Köpa Boliden aktie och investera i företaget

Tycker du att Boliden har goda framtidsutsikter kan du börja köpa aktier i företaget. De är representerade på Stockholmsbörsen under förkortningen BOS. Just nu är priset för en av deras aktier cirka 370 kronor. Det går att köpa både hos Avanza och Nordnet. 

Vill du göra en större investering är det värt att sätta dig in i företaget och se hur ledningen styr. Just nu är det Mikael Staffas som är VD för företaget. Boliden har ett börsvärde på över 100 miljoner kronor och över 40 000 ägare bara hos Avanza. Det tyder ändå på att det många som har stort förtroende för företaget.

Så kan du köpa aktier i Boliden

Du kan köpa aktier i Boliden på flera sätt men det vanligaste är att gå via Avanza. Det är en slags aktiemäklare som har många alternativ från Stockholmsbörsen och utländska börser. Du kan alltså bygga upp en gedigen aktieportfölj där Boliden bara är ett av alternativen. Man brukar dock inte rekommendera att du köper för många aktier. Då kan det vara svårt att hålla reda på dem. Upp till sju stycken olika brukar vara lagom.

Köp aktier i Boliden via fonder

Du tar alltid en lite större risk när du investerar direkt i ett bolag än att gå via en fond. Om du inte är bekant med fonder så är det ett större innehav. Där är du en mer passiv ägare än om du köper aktier. Då köper in dig i en blandad kompott av aktier i en gemensam fond. Går du in på en sajt som Avanza ser du vilka fonder som har innehav i Boliden för tillfället. 

Om du vill köpa fonder kan du vända dig till din bank eller också gå via Avanza. Det är många som väljer att spara i fonder när de ska spara till pensionen. Då har du chansen att se dina pengar växa under längre tid. Även om fonder brukar vara ett säkrare kort finns det inga garantier för att du ska gå med vinst.

Uppdateringar om vad som sker i Boliden

Många som är engagerade i miljörörelsen anser att Boliden är ett kontroversiellt företag idag. Speciellt eftersom de håller på med gruvbrytning. Det finns även en annan sida som anser att Boliden är ett måste för att svensk industri ska kunna utvecklas. Utan bly och zink blir det svårt att bygga ut infrastrukturen. Det är också betydligt bättre att kunna producera detta på egen hand än att importera utomlands. Alltså är det väldigt intressant att se vad som händer med Boliden och deras aktier i framtiden. Därför är det bra att regelbundet läsa uppdateringar om företaget.

Vanliga frågor och svar om Boliden aktie

Det är ett metallföretag som främst är verksamma inom gruvindustrin. 

Det går aldrig att säga exakt eftersom priset går upp och ned hela tiden. I skrivande stund kostar den runt 366 kronor.

Många tror att Boliden kommer gå starkt i framtiden på grund av de höga metallpriserna. Det finns även en hög efterfrågan inom infrastrukturen. De har alltså en väldigt god chans under de kommande åren. Dock kan man aldrig säga något till 100%.