Hoppa till innehåll

Investmentbolag

Vad är Courtage?

Investeringar i investmentbolag är vanligt bland många svenskar idag. Det kan vara en bra investering i och med att man investerar i ett tryggt bolag som ofta genererat höga avkastningar om man tittar på historien. Det finns både stora svenska och utländska investmentbolag på marknaden som kan anses som intressanta aktier. I den här guiden kommer vi att förklara vad ett investmentbolag är och hur du som privatperson kan förbättra dina investeringar.

Vi kommer även att förklara hur du hittar en trygg och säker handelsplattform hos vilken du kan genomföra alla dina försäljningar. Efter att ha läst denna guide kommer du förhoppningsvis veta ifall investmentbolag passar dig och du kommer även ha kunskap om hur du går tillväga för att investera.

Vad är ett investmentbolag?

Man kan förklara ett investmentbolag som ett företag som har som syfte att köpa och sälja aktier i andra företag på marknaden. Deras mål är att skapa högre avkastning åt sina aktieägare. På så vis tillåter du på ett sett ett duktigt företag att bestämma över dina investeringar och förhoppningsvis så leder detta till bättre affärer.

Det finns en hel del olika typer av investmentbolag både på den svenska och utländska marknaden. Det bästa är att ett investmentbolag sprider ut sina investeringar vilket gör att du automatiskt får en lägre risk. Genom att investera i olika branschen så minskar risken med att förlora pengar och det är en av fördelarna med investmentbolag.

Genom att kolla på dessa företags historiska kursutveckling kan man se att de har genererat en hög avkastning. Investmentbolag har därför ansetts som ett tryggare och säkrare val när det kommer till investeringar med låg risk.

Så här investerar du i investmentbolag: Steg för steg-guide

Nu när vi har kollat på vad ett investmentbolag egentligen är kommer vi att gå djupare in på själva köpprocessen. Det kan vara svårt att veta vart man ska investera och hur det hela går till. Även om det finns mycket information ute på nätet idag så vet vi att det kan vara förvirrande. Det hela blir inte enklare av att det finns så många olika handelsplattformar på nätet. Alla dessa handelsplattformar kommer inte vara licensierade eller bra val och därför måste man vara försiktigt när man gör sitt val.

I denna kortare steg för steg-guide kommer vi att förklara hur du går till väga från start till din första investering i ett investmentbolag.

Steg 1: Hitta en handelsplattform

För att kunna börja med dina investeringar behöver du hitta en handelsplattform som du trivs med. Det är viktigt att du väljer en plattform som har ett utbud som passar dig. Många vill till exempel ha ett stort utbud av aktier och kanske även andra valutor så som kryptovalutor. Det är också viktigt att plattformen är licensierad och säker. Vi kommer att gå detta lite mer på djupet senare i denna guide, så att du får bra tips över vad du ska tänka på när du letar efter en handelsplattform.

Steg 2: Öppna ett konto

Det här är förmodligen det enklaste steget i denna guide. För att ens kunna investera måste du alltså öppna ett konto. Det gör du genom att gå in på startsidan hos din valda handelsplattform och klicka på “Registrera nu”. Den här processen kommer att skilja sig mellan svenska och utländska handelsplattformar och vi kommer därför att förklara dem båda här nedan.

Väljer du att öppna ett konto hos ett utländskt företag så kommer du först och främst att fylla i ditt namn, din e-postadress, telefonnummer och hemadress. Nästa steg är klicka på den verifieringslänk du får skickat till din mail. När du har gjort det har ditt konto verifierats och du kommer att behöva fylla i ytterligare information om dig själv. Du kan även nu behöva verifiera dig själv genom att ladda upp en bild på ditt ID-kort.

Hos en svensk plattform fungerar det lite annorlunda i och med att svenska företag använder sig av BankID. Genom att fylla i ditt personnummer och logga in med din bankkod kommer ditt konto att skapas automatiskt. Du kommer att behöva fylla i en del information om dig själv som adress, om du är skattskyldig i Sverige eller inte och vart dina pengar kommer ifrån. Det du slipper här är att verifiera dig manuellt.

Oavsett vilket du väljer så är båda registreringsprocesserna snabba och smidiga.

Steg 3: Gör en insättning

För att ens kunna börja investera i investmentbolag måste du ha pengar på kontot. Insättningarna kan du göra på lite olika sätt. Vissa handelsbolag erbjuder månadssparande där du varje månader sätter in en viss summa som du sedan kan investera för. Hos andra behöver du göra en insättning från ditt bankkonto varje gång du vill investera. Som oftast erbjuds de vanligaste betalmetoderna som banköverföring och betalkort.

Tänk på att många handelsbolag tar ut avgifter för vissa betalmetoder så kolla alltid upp det innan så du kan göra en insättning med så låga avgifter som möjligt.

Steg 4: Välj företag att investera i

Det är nu du har kommit fram till steget då du ska göra dina första investering. Om du inte är bekant med investmentbolag sedan tidigare så kan det vara svårt att veta vilket företag du ska välja. Vi kommer att gå detta lite mer på djupet längre ner i artikeln.

Vet du redan nu vilket företag du vill investera så kan du enklast söka efter namnet på det hos plattformen. Genom att klicka på “Köp” kan du välja antal aktier i företaget du vill köpa, eller om du vill köpa för en viss summa. Du godkänner därefter köpet och sedan kommer handelsplattformen att behandla ditt köp.

Välj en trygg och pålitlig handelsplattform

Många handelsplattformar kan verka bra vid första anblick men för att du ska göra ett smart val krävs det en del efterforskningar. Tyvärr är många plattformar på nätet bedrägerier och vissa följer inte de gällande lagarna inom EU. Råkar man registrera sig hos en sådan plattform och gör insättningar kan man dessvärre förlora allting. Om plattformen inte är skyddad av någon finansiell institution och företaget går i konkurs så kan det även innebära att dina pengar försvinner. För att undvika detta finns det några saker som du kan tänka på.

För det första så kan du ta ett beslut ifall du vill använda dig av en plattform från Sverige eller en utländsk plattform. Dessa kommer att skilja sig åt och även om utländska plattformar ofta har ett större utbud så kan svenska plattformar ha en annan typ av säkerhet för svenska spelare. Investerar du hos en svensk handelsplattform är dessa ofta skyddade av svenska lagar och insättningsgarantin. Men med det så säger vi inte att utländska plattformar är sämre, det gäller bara att se vilka licenser de har och vart de är reglerade.

Ett annat tips är kolla upp vilket företag som äger handelsplattformar. Om de äger andra finansiella företag så säger det ganska mycket för deras trovärdighet. Går det inte att se vem som äger företaget eller vart de är registrerat så bör dina varningsklockor börja att ringa.

Det hela handlar såklart inte heller om säkerheten utan det finns andra viktiga delar att se över som till exempel utbudet. Alla plattformar har olika utbud och det kommer även att skilja sig rejält mellan svenska och icke svenska bolag. Utländska handelsplattformar har till exempel ofta ett större utbud av amerikanska aktier och fonder. Se alltid över utbud när du letar efter din nästa investering i investmentbolag.

För att du enklare ska kunna skilja bra och sämre handelsplattformar åt har vi satt ihop en kortare lista över saker att fundera över.

 • Har handelsplattformen licens? Är den reglerad?
 • Vem äger företaget? Är det en pålitlig ägare?
 • Vilket utbud finns det? Har plattformen både svenska och utländska aktier?
 • Har plattformen alla funktioner som jag är ute efter?
 • Finns det tillgänglig kundtjänst?
 • Är hemsidan användarvänlig?
 • Vilka avgifter tar handelsplattformen?

 

Sista punkten på listan är viktig då den kan leda till stora onödiga utgifter varje år. Du vill inte betala höga avgifter för insättningar, uttag, köp och sälj. Det kan leda till förluster i längden.

Om du har hittat en handelsplattform som svarar rätt på frågorna ovan kan du känna dig mer säker med ditt val och börja handla med investmentbolag.

Svenska investmentbolag

Det finns ett stort antal investmentbolag i Sverige. Om du kollar på svenska handelsplattformar så kan du även se att många av dessa även ligger som de mest köpta aktierna. Det talar för att många håller med om att en investering i ett investmentbolag kan vara en smart investering! Du behöver självklart inte gå efter vad andra tycker, men det är alltid intressant att se vad flest svenskar investerar i.

De svenska investmentbolagen har genererat höga avkastningar under åren. Det är anledningen till varför många investerare väljer att satsa på dessa. Genom att sikta på investmentbolag med höga avkastningar kan man förbättra sin portfölj och öka sitt sparande.

Här är en lista över några av de mest populära svenska investmentbolagen:

 • Investor
 • Kinnevik
 • EQT
 • Latour
 • Lundbergföretagen

 

Det är bra att söka efter information om dessa företag innan du gör en investering. Genom att se hur de har investerat under de senaste åren samt hur deras kursutveckling sett ut kan du skapa dig en bra uppfattning om företaget.

Utländska investmentbolag

Vill du investera i utländska investmentbolag kommer du säkerligen att hitta flest amerikanska företag hos handelsplattformarna. Dessa företag är riktigt stora och igenkända över hela världen. I och med deras succé och framgång går det att förstå varför de anses vara bra investeringar hos många.

Vi har listat några av de mest kända utländska investmentbolagen här:

 • Berkshire Hathaway (USA)
 • Brookfield Asset Management (USA)
 • Louis Vuitton Moët Hennessy (Frankrike)
 • BlackRock (USA)
 • Danaher (USA)

 

Detsamma gäller med utländska företag – sök alltid efter information innan du investerar. Det är viktigt att veta vart företaget står just nu och även hur deras framtidsplaner ser ut.

Fördelar och nackdelar med investmentbolag

För att bestämma ifall investeringar i investmentbolag är en bra idé kan det vara smart att kolla över för- och nackdelarna. De hjälper dig alltid att överväga ifall detta är en bra investering för dig eller inte. Vi har samlat ihop några för- och nackdelar här nedan som vi har kunnat hitta med investmentbolag.

Fördelar:

 • Investmentbolag har generellt sett haft bra avkastning historiskt sett
 • Investmentbolag kan innebära en investering med låg risk
 • Aktierna är utspridda vilket innebär en tryggare investering

 

Nackdelar:

 • Det kräver tid att söka information om företagen
 • Det kan vara riskabelt att investera i mindre kända investmentbolag
 • Investmentbolag kräver ett kontinuerligt sparande

 

Vi rekommenderar dig alltid att lista dina egna fördelar och nackdelar innan du gör en investering.

Är investmentbolag en bra investering?

Att handla med investmentbolag är en beprövad och populär metod för investeringar. Istället för att välja ut specifika aktier så väljer du att investera i aktier som ägs av framgångsrika företag. På så vis kan du både minska riskerna och förhoppningsvis även öka dina intäkter.

Det kan absolut vara smart att investera i investmentbolag och det är varför så många privatpersoner väljer att göra det. Men om det är en bra investering för dig beror helt på vad du är ute efter. Det hela handlar egentligen om personliga preferenser och därför måste du fundera ut vilken typ av investerare du är.

För att bestämma ifall investeringar i investmentbolag passar dig kan du fundera över vad du tycker är viktigt. Vill du själv vara involverad i företaget du köper aktier i så kanske inte investmentbolag passar dig. Även om du har koll på vad du investerar i så kommer du inte att behöva följa företagets nyheter och uppdateringar på samma sätt. Investmentbolag passar istället dig som vill låta andra ta beslut över vilka aktier är bra att handla med.

Ett tips är att skriva ned några punkter över vart du vill komma med dina investeringar och gör därefter ett välgrundat beslut.

Slutsats

Investeringar i investmentbolag kommer med många fördelar. I och med att du själv inte behöver sprida ut dina aktier i din aktieportfölj på samma sätt så kan dessa investeringar passa nybörjare. Genom att låta ett välkänt företag som har som syfte att skapa avkastning till sina aktieägare kan du absolut göra en bra investering. Det är viktigt att kolla på företagets kursutveckling genom tiderna och även se vilka framtidsplaner de har. När det kommer till investmentbolag är de generellt sett tryggare än andra aktier och på så vis kan du investera med lägre risk och förhoppningsvis öka din förmögenhet.