Hoppa till innehåll

Tesla aktie

Electric car charger station

En Tesla aktie är förmodligen något av det mest eftertraktade att investera i just nu. De har länge ansetts vara den ledande elbilen och säljs över hela världen. Även fast flera biltillverkare nu gör elbilar är det ingen som har så gott rykte som Tesla. Tillhör du också dem som tror att Tesla kommer fortsätta vara dominerande på marknaden framöver så kan du spana in hur du köper aktier i företaget.

Om Tesla

Tesla grundades 2003 av den färgstarke och excentriska entreprenören Elon Musk. Han har nyligen skapat stora rubriker då kan även planerar ett köpa av plattformen Twitter. Tesla har som mål att världen ska gå över till hållbar energi på ett så smidigt och snabbt sätt som möjligt. Deras bilar har flera toppmoderna funktioner och kan till exempel parkera av sig själva. 

 

Företaget gör inte bara bilar utan även annat inom energilagring. Det är något som bra att vara medveten om du planerar att köpa aktier i Tesla. Många anser ju att elektrifieringen är framtiden. Dock är det ingen som vet hur det kommer se ut i framtiden. Det finns ju just nu ett problem med höga elpriser och elförsörjning. Därför är det bra hänga med i nyheterna och utvecklingen.

Börja köpa din Tesla aktie

Är det dags att börja köpa aktier i Tesla måste du först fundera på vilken typ av innehav du vill ha. Du kan antingen köpa aktier direkt i Tesla eller gå via en fond. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Att köpa in sig i en fond är inte lika riskfyllt som att köpa aktier. Nackdelen är att du inte bara äger aktier i Tesla utan även i flera andra företag. Du har inte heller lika mycket insyn i vad som händer. 

Du kan även köpa aktier direkt i Tesla. Det kan du till exempel göra hos Avanza vilket är Sveriges mest kända aktiemäklare. Just nu ligger Teslas aktier ganska högt i pris. De kostar ungefär 850 dollar per styck. Dock är det något som kan ändra sig när du minst anar det. Du kan se på kurvorna som finns hos Avanza hur kursen har rört sig under den senaste perioden.

Ta hjälp av statistik

Det går aldrig att säga om en aktieaffär går plus eller inte och så är fallet även med Tesla, Dock kan du läsa på så mycket som möjligt innan du gör din investering. Om du köper aktier hos en aktiemäklare finns det mycket användbar statistik för varje unik aktie. Du kan till exempel se vad de har för börsvärde och hur många aktier det finns i nuläget. Du kan även se något som kallas för P/E tal och P/S tal. 

Aktier är lite som att spela casino på nätet. Du får chansa och lita på din magkänsla ibland. Du bör inte heller spendera pengar som du inte har råd att förlora. Det finns ju aldrig någon garanti för att du kommer gå tillbaka dem.

Alla har en åsikt om Tesla

Tesla är ett sådant där företag som alla har en åsikt om. Många älskar Elon Musk för hans driv och hans innovationer. Han är dessutom inte rädd för att sticka ut hakan och säga vad han tycker. Det faktum att han är ett väldigt kontroversiellt namn kan både vara bra och dåligt. Man säger ju till exempel att ingen publicitet är dålig publicitet. Att han har lyckats skapa så mycket uppmärksamhet kring Tesla gör förmodligen att fler kommer vilja köpa aktier. Det är något som kan driva upp priset väldigt mycket. 

Att ha en så färgstark person som Elon Musk som VD kan också slå åt andra hållet. Om människor börjar tycka att han har allt för kontroversiella åsikter  kanske folk backar från att köpa Tesla aktier. Därför kan det vara fördelaktigt att hänga med i debatten och se vad som sägs om Tesla. Då har du större chans att gå med vinst i det långa loppet.

Vanliga frågor och svar om Tesla aktie

Testa är främst kända för sina elbilar som får väldigt mycket uppmärksamhet världen över. De gör även annat inom energibranschen, bland annat solceller.

Den pendlar upp och ner i värde men i skrivande stund är värdet cirka 850 dollar per aktie. 

Det är en välkände entreprenören Elon Musk som är grundare av Tesla. Han grundade företaget 2003 och har skördat enorma framgångar sedan dess.

Ja, det kan du göra. Du måste dock öppna ett konto hos dem först.