Hoppa till innehåll

Ränta på ränta effekten

Saab aktier

Oavsett om du har investerat under en längre tid eller läser på inför dina första steg ut på marknaden så är sannolikheten att du har hört talas om någonting som kallas för ränta på ränta effekten stor. Ränta på ränta effekten är ett nästintill magiskt fenomen som uppstår så fort man börjar spara på börsen, men som blir kraftfullare ju längre man sparar och desto mer som ens kapital växer.

Det har aldrig varit så lätt att investera som det är nu. Så gott som alla stora banker i Sverige erbjuder idag en fondportfölj för alla sina kunder, och många väljer att söka sig till banker som specialiserar sig på investeringar, såsom exempelvis Avanza och Nordnet. Det är kostnadsfritt att öppna ett konto hos dessa nätmäklare, och är populärt på grund utav hur enkelt det är att investera via deras plattformar.

Vad är ränta på ränta effekten?

Som namnet skvallrar om så är ränta på ränta effekten någonting som uppstår när kapital påverkas av ränta. Det förklaras enkelt genom ett grundläggande exempel: om du sparar 10 000 kronor på ett sparkonto hos en bank som erbjuder 1% ränta så kommer man efter ett år att istället ha 10 100 kronor. Man låter pengarna ligga kvar ännu ett år, och kommer då ha 10 201 kronor. Året därpå har man 10 303, och så vidare. Kapitalet växer, och ju mer pengar som påverkas av räntan desto mer pengar får man också ut.

Fungerar ränta på ränta för investeringar i aktier och fonder

Ja, ränta på ränta appliceras på samma sätt när det kommer till att spara i aktier och fonder. Här blir effekten dock oerhört mycket mer kraftfull eftersom en genomsnittlig avkastning på stockholmsbörsen de senaste 10 åren har legat på drygt 10%. Detta betyder att ränta på ränta effekten blir märkbar redan efter bara några år, och ju mer kapital man sparar genom insättningar och avkastning desto större blir effekten.

När uppnår man en ränta på ränta effekt?

Tekniskt sätt så börjar man uppnå ränta på ränta effekten efter sin andra insättning, men det tar ofta några år innan den börjar bli kraftigt märkbar. Om du börjar investera månadsvis kommer ditt kapital att växa primärt genom dina insättningar, men det går snabbt att komma igång och komma upp i stora mängder pengar. Om du vill ge dig själv en överblick kring hur mycket avkastning du kan förvänta dig över tid kan du använda dig av det här verktyget på Avanzas hemsida. Genom det verktyget så kan du se hur mycket avkastning du kan förvänta dig i grova drag, och genom den så blir det också påtagligt hur mycket avkastning som ränta på ränta effekten kan skapa för dig som investerare.

Detta gäller också enbart om börsen går upp under ens första månader. För att ränta på ränta ska kicka in så krävs det en positiv utveckling, och det är ofta som månader på Stockholmsbörsen pekar nedåt. Detta i sin tur leder oss in på nästa ämne.

Så gör man för att få en effektiv ränta på ränta

Om man är intresserad av att få sitt kapital att växa så är det viktigt att man sparar långsiktigt och regelbundet. Vi kommer att prata mer om vikten av långsiktigt sparande i nästa stycke. Långsiktigt sparande hör man ofta mycket om, men det är minst lika viktigt att man regelbundet skjuter in mer pengar till sina investeringar.

Detta är på grund utav att man då effektivt ger en grogrund för sina pengar. Avkastning baseras på procent, vilket i sin tur leder till att en större summa pengar också ger dig mer pengar in på konto. Man säger ofta att det är den första miljonen som är riktigt tuff att spara ihop till, och sedan går det väldigt mycket fortare att få sitt kapital att växa därifrån.

Långsiktigt sparande

Långsiktigt sparande är oerhört viktigt för att nå god avkastning. Detta har du säkert hört talas om förut, men genom ett långsiktigt sparande så får man dels ta del av ränta på ränta effekten men slipper även oroa sig när börsen går ner. En bra tumregel är därför att aldrig investera pengar som man tror att man kommer behöva ta ut inom 5 år. Självklart kan saker hända som kräver att man öppnar spargrisen, men det är någonting som är klokt att ha i bakhuvudet.

Ränta på ränta möjliggör stora vinster över tid

En av världens mest kända investerare, amerikanska Warren Buffet, är en av de mest välkända förespråkarna för ränta på ränta. Han började investera i sina tidiga tonår, och har sedan dess tryckt mycket på att stora delar av hans förmögenhet är tack vare att han under en lång tid har kunnat bygga upp en effektiv pengamaskin, där ränta på ränta står för stora delar av hans avkastning över tid. Citatet som följer är ett av hans mest välkända:” Jag och Charlie, (hans affärspartner) visste alltid att vi skulle bli rika. Det skulle bara ta lite tid.”

Som vi tidigare har pratat om så blir ränta på ränta effekten oerhört påtaglig efter tid, och det är många människor med större förmögenheter som helt och hållet slutar tillföra pengar till sina investeringar efter ett antal år. Ränta på effekten har då helt enkelt blivit så kraftfull att det inte lönar sig att skjuta till mer pengar eftersom kapitalet växer så oerhört starkt organiskt.

Tänk på detta när det kommer till ränta på ränta effekten

Tänk på att det svänger på börsen, och allt som vi har talat om i den här texten utgår ifrån ett långsiktigt perspektiv. Spara målmedvetet och regelbundet varje månad, men se till att du inte fegar ur eller säljer i panik när allting går ner. Genom att spara regelbundet så kapitaliserar man på nedgångar, samtidigt som man aldrig missar en uppgång på börsen. Marknaden är nyckfull och reaktionär, så genom att behålla ett kallt huvud och en klar kurs så kan man bygga upp kapital och samtidigt utnyttja ränta på ränta effekten till fullo.

Se också till att du inte lägger en för stor vikt vid att spara pengar varje månad, utan att du också ser till att unna dig själv saker med jämna mellanrum. Man lever bara en gång, och det är viktigt att man inte offrar allt det som gör livet värt att leva i jakten på en större summa tillgångar senare i livet.

 

Sammanfattningsvis

Det hela landar helt enkelt i att ränta på ränta är någonting fantastiskt för dig som investerare. Oavsett om du har ett startkapital eller inte så kan alla på börsen ta del av ränta på ränta effekten, och på så sätt bygga sig en fin förmögenhet över tid.