Hoppa till innehåll

Volvo aktie

Volvo aktie

Volvo behöver knappast någon närmare presentation för de flesta svenskar. De är en av våra största tillverkare av personbilar och även andra fordon. Det är nog många som har ägt en Volvo minst en gång i sitt liv. Då är det kanske inte så konstigt att man vill köpa Volvo aktie. Det är perfekt om du helst investerar i svenska företag med chans till hög avkastning.

Detta är Volvo

Företaget Volvo tillverkar inte bara lastbilar och bussar utan även en hel del andra maskiner inom industrin. Deras huvudkontor finns idag i Göteborg och de har över 100 000 anställda i hela världen. Just Volvo personbilar görs faktiskt inte av Volvo AB utan det såldes vidare 2010. Företaget grundades redan 1927 och har en väldigt lång historia. 

Idag har Volvo även ett samarbete med en rad högskolor och universitet för att främja forskning. Det tyder på att de har stora planer för framtiden. De är också en del av den elektrifiering som pågår inom fordonsindustrin idag. Volvo har som mål att bli ledande på elbilar inom en snar framtid.

Köp Volvo aktier hos Avanza

Om du tror att Volvo fortsätter vara ett ledande företag även i framtiden kan det vara en bra idé att köpa aktier i företaget. Vill du komma igång snabbt och enkelt kan du registrera dig hos Avanza. För dig som inte är bekant med Avanza så är det en slags aktiemäklare. Där hittar du ett väldigt stort utbud av aktier och Volvo är alltså en av dessa. Du hittar även en massa intressant statistik som kan hjälpa dig i ditt köp. 

Exakt hur många aktier du ska köpa beror lite på din budget. Det beror också på hur stort innehav du vill ha. I skrivande stund så kostar en aktie för Volvo lite över 130 kronor. Det är dock något som kan ändra sig snabbt. Du kan följa Volvos utdelning genom kurvorna som finns hos Avanza. Dock får du tänka på det som en långsiktig investering som ska ge avkastning under lite längre tid.

Så styrs Volvo

Ju mer insatt du är i ett företag desto större chans har du att gå vinst på deras aktier. Deras VD heter just nu Martin Lundstedt och han har varit på den positionen sedan 2012. Det finns i nuläget nästan 150 000 ägare hos Avanza så det är en populär investering.

Varje år gör ett bolag en årsredovisning där man går igenom årets siffror och även siar om framtiden. Den är offentlig och går att ladda ner från hemsidan. Vill du sätta dig in i företaget på djupet är det ett väldigt bra ställe att börja. Till en början kanske det bara ser ut som en massa siffror men med lite hjälp kan du få ut mycket bra information.

Volvo aktie ägs av många företag

I Volvo så finns det ingen större ägare som har köpt en större procent av företaget. Två av de största ägarna har cirka 8 procent vardera av aktierna. Det är Industrivärlden och Geely Holding som för närvarande är majoritetsägare. Du bestämmer alltid själv hur stor del av aktierna du vill köpa. För många är det en fråga om budget. Det finns aldrig några garantier för avkastning så det är viktigt att du inte spenderar pengar som du inte har råd att förlora. Det är inte heller pengar du rekommenderas att ta ut direkt utan istället låta växa under lite längre tid.

Köp in dig i fonder

Tycker du att det känns för riskabelt att köpa in dig direkt i Volvo kan du istället välja att köpa in dig i fonder. Det finns ett flertal fonder som äger innehav i Volvo. En av de största är SEB Swedish Value fond. Du kan ofta få hjälp av din bank om du vill köpa en fond med Volvo. Fonder anses ofta vara ett lite mindre riskabelt alternativ än aktier. Du får överväga för- och nackdelar med de olika alternativen.

Vanliga frågor och svar om Volvo aktie

Det varierar från dag till dag. Du kan alltid följa kurvan och värdet om du besöker en aktiemäklare på nätet.

Ja, det kan du göra. Du kan även se mycket användbar statistik som handlar specifikt om Volvo. 

Det går aldrig att säga på förhand. Även om de har gått med historiskt hög avkastning finns det inget som garanterar att det är även är så i framtiden. Du får alltså följa prognosen och kurvorna noggrant.