Hoppa till innehåll

SBB aktie

Sbb aktie

Om du ska börja investera i aktier kan fastigheter vara ett väldigt bra alternativ. Då kan du till exempel börja med en SBB aktie. De heter egentligen Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och ligger bakom en stor del av fastigheterna som du ser i Sverige idag. Eftersom det råder bostadsbrist i Sverige är det många som säger att fastigheter är ett väldigt bra val. Dock så finns det idag en osäkerhet eftersom priserna på byggmaterial är väldigt höga.

Vilka är SBB?

SBB är faktiskt ett ganska nytt företag som grundades så sent som 2016. En av personerna som grundade företaget var tidigare högt uppsatt i Socialdemokraterna. Deras affärsidé bygger på att köpa upp lokaler från olika kommuner och sedan erbjuda sagda kommuner ett hyreskontrakt. Idag är de ägare av cirka 13 000 lägenheter i Sverige och de flesta av dessa ligger i de så kallade miljonprogrammen. 

Deras mål är att renovera och förvalta de fastigheter som de äger. SBB har inte bara produktion i Sverige utan även i andra delar av Norden. De har sitt huvudkontor i Stockholm. VD för företaget är fortfarande den tidigare socialdemokraten Ilija Baltan.

Noterade på Stockholmsbörsen

SBB är idag noterade på Stockholmsbörsen vilket betyder att du kan köpa SBB aktie på ett av flera sätt. Många väljer att registrera sig hos en aktiemäklare som agerar som en slags mellanhand. Där sätter du bara in ditt önskade belopp med någon av alla de betalningsmetoder som finns och väljer att köpa aktier i SBB.

Du kan när som helst sälja dina aktier om du skulle vilja. Det gäller att följa kursen och samhällsutvecklingen noga för att försöka lista ut när det är rätt läge. Just nu ligger priset på en SBB aktie på cirka 17 kronor. Du kan alltså passa på att köpa ett lite större innehav om du tror att företaget kommer gå bra i framtiden.

Kommer förvaltning slå igenom den närmaste framtiden?

Man kan aldrig säga vilka aktier som kommer stiga eller falla i framtiden. Dock brukar man prata om vissa branscher lite extra. Just nu står vi inför en stigande inflation, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Det kan leda till att både kommuner och andra vill hyra lokaler istället för att köpa dem. Eftersom SBB håller på med denna typen av verksamhet kan det tala för dem. Dock är det bara spekulationer och man kan aldrig veta säkert. 

Även om man aldrig kan förutspå aktier är det många som försöker. Det bästa är om du försöker ta till dig så mycket information som möjligt. Du kan läsa stora tidningar som Dagens Industri där de regelbundet skriver artiklar om börsen och svenskt näringsliv. Det finns även flera stora grupper på Facebook där de diskuterar börsen och vilka ekonomiska investeringar som är värda att göra. 

Om du går med i sådana grupper kan du själv skapa en ny post och fråga specifikt om SBB och deras aktie. Då kan du säkerligen få flera goda råd. Det viktiga är dock att du alltid köper aktier som du själv står bakom till 100%.

Siffror gällande SBB aktie

Förutom att be om råd kan du även kolla in siffror från SBB. Det brukar ge en bra bild av hur det går för företaget och om det är värt att satsa eller inte. Om du väljer att registrera dig hos Avanza kan du se allt från direktavkastning till P/S tal. Är du nybörjare på aktier säger kanske inte dessa begrepp dig någonting. Men det lönar sig att läsa på och lära sig lite mer om de olika talen. 

 

SBB har även sin egen årsrapport som de redovisar på sin officiella hemsida. Den brukar även finnas på en del andra ställen. Här finns mer djupgående information som kan vara till hjälp. Ska du bygga upp en hel portfölj med aktier får du dock räkna med att det tar lite tid att sätta sig in i det. Dock kan det verkligen löna sig i längden.

Vanliga frågor och svar om SBB aktie

Det är ett fastighetsbolag som grundades av den före detta politiken Ilija Baltan. De sysslar främst med förvaltning och renovering vid miljonprogrammen.

Just nu har SBB nyligen haft en stor uppgång och planat ut igen. Du kan följa deras kurvor på nätet hos flera aktiemäklare.

Ja, det är det och de har även sitt huvudkontor i Stockholm. De har dock fastigheter i flera länder i Norden.