Hoppa till innehåll

Utdelningsaktier

Vad är en fondrobot?

Utdelningsaktier är populära bland många investerare då de kan leda till en passiv inkomst på sikt. Beroende på hur mycket du investerar och vad dina aktier är värda kommer utdelningen att skilja sig. Vissa investerare har så pass hög avkastning att de kan leva på endast utdelningen och ser den som en lön. För många andra är det en extrainkomst under varje månad.

Utdelningsaktier har många fördelar och vi kommer att gå dessa aktier på djupet i denna guide. Guiden innehåller tips på hur du kan investera och hur du kan lära dig att använda dina utdelningsaktier på bästa sätt.

Vad är utdelningsaktier för något?

Termen utdelningsaktier använder man för att beskriva aktier med hög direktavkastning eller hög/bra utdelning under en längre tidsperiod. Själva utdelningen kommer från företagets årliga vinst vilket du som investerare får utbetald varje år eftersom du äger en andel av företaget.

Vissa investerare föredrar utdelningsaktier med hög direktavkastning, vilket innebär att du får en procentuell utdelning. Andra föredrar aktier med en fast utdelning varje år, eller flera gånger på år. Erfarna investerare använder denna avkastning till återinvesteringar för att kunna utnyttja ränta på ränta-effekten, vilket vi kommer att förklara närmare lite senare.

Hur stor den här utdelningen eller avkastningen är skiljer sig mellan olika aktier. Det kan handla om allt från 0,5% till 5%. Inte förrän företaget har haft sin årliga bolagsstämma bestäms detta belopp.

Köp utdelningsaktier: Steg för steg-guide

Är du inte bekant med aktier eller insatt i hur det fungerar kan det hela verka som en djungel. Att investera med pengar är trots allt en risk och därför är det viktigt att förstå allvaret med aktier. Vi vet att det kan verka förvirrande i början och ett av målen med denna artikel är att hjälpa dig ur denna förvirring.

Så, hur ska man egentligen börja? Jo, det finns några få saker som du behöver göra innan du kan börja investera. Det första på listan är att välja handelsplattform där du kan köpa dina aktier. Vi har satt ihop denna kortare steg för steg-guide för att hjälpa dig komma igång med de första stegen. Börja så här:

Steg 1: Välj en handelsplattform

Det första steget är att välja en handelsplattform som du trivs med och som även har ett utbud av aktier som du känner dig nöjd med. Det finns många svenska utdelningsaktier men du kommer alltid att hitta störst utdelning bland de amerikanska aktierna. Därför kan vi råda dig om att välja en handelsplattform som erbjuder ett stort utbud av just amerikanska aktier.

Det finns idag ett stort utbud av handelsplattformar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig. Vi kan råda dig om att se efter vilka licenser plattformen har och vart den är registrerad. Vill du välja en svensk handelsplattform så finns det även ett gäng bra och reglerade sådana där du alltid kan investera med trygghet. Säkerheten ska alltid vara prio ett när det kommer till investeringar på nätet och därför är det viktigt att välja en trygg plattform.

Här finns en kortare lista över saker du bör fundera över när du ska välja plattform:

Vilket utbud finns det? Vill jag endast investera i utdelningsaktier eller är jag intresserade av andra aktier eller kanske kryptovaluta?

Tar plattformen ut några avgifter?

Vilka licenser har plattformen? Vilka lagar följer den?

Vilket företag äger plattformen och äger de andra investeringsföretag?

Är plattformen användarvänlig och har de funktioner jag vill ha?

Efter att du har valt en plattform baserat på säkerhet, licenser och utbud gäller det att öppna ditt konto och registrera dina detaljer. I nästa avsnitt kommer vi att förklara hur denna enkla process går till.

Steg 2: Öppna ett konto

När du har valt vilken handelsplattform du vill investera hos behöver du öppna ett konto. Det gör du enkelt via deras hemsida där du finner ett val för kontoregistrering. Beroende på om du väljer en svensk eller utländsk plattform kommer registreringsprocessen att se olika ut.

Väljer du en svensk handelsplattform kan du registrera dina uppgifter med ditt personnummer och ditt BankID. På så vis kommer de flesta av dina uppgifter automatiskt att fyllas i. Du kommer sedan att behöva koppla ihop handelsplattformen med ditt bankkonto så att du kan göra enkla insättningar och uttag. Hos svenska plattformar behöver du även ange varifrån dina pengar kommer och om du skattar i Sverige eller utomlands.

Vill du istället handla vid en utländsk handelsplattform kommer du att kunna fylla i dina uppgifter manuellt. Ange därför ditt namn, e-postadress, hemadress och telefonnummer. Därefter kommer du att behöva verifiera din e-post via ett mejl som skickas till dig. Efter att du klickat på länken i mejlet kommer ditt konto att vara skapas. Det är nu som du kan fylla i ytterligare uppgifter och även göra din första insättning med de betalmetoder som erbjuds så att du kan börja investera.

Efter att ditt konto har skapats kommer du ha tillgång till plattformens hela utbud av utdelningsaktier.

Steg 3: Välj vilka utdelningsaktier du vill ha

När du väl är inloggad på ditt nya konto kommer du att hitta ett otroligt stort utbud av aktier. Du kan sortera upp dessa aktier efter kategorier om du är intresserad av att investera inom en speciell bransch. Tyvärr går det inte att sortera efter utdelningsaktier på de flesta handelsplattformar utan du måste själv ta reda på vilka aktier som har utdelning.

När du har hittat en intressant utdelningsaktie som du tror kommer att vara en bra investering kan du klicka på “Köp” eller “Handla” och sedan på “Avsluta affär”.

Steg 4: Förstå köp och sälj

Hos handelsplattformen du valt att investera hos kommer du alltid att ha de två alternativen köp och sälj. Med köp innebär det att du köper aktier, alltså investerar i ett företag. Du kan ofta välja mellan att köpa antal aktier eller köpa för en viss summa. För att köpa under bästa period gäller det att hålla koll på marknaden och se när aktier kostar mindre.

När det kommer till sälj så innebär det alltså att du säljer vidare de aktier du investerat. Även här vill du sälja när marknaden är bra, alltså när din aktie är värd mer än vad du köpte den för från början.

Skapa en bra och bred portfölj

Det finns vissa saker som du bör tänka på när du bygger din utdelningsportfölj. För det första så är det viktigt att förstå riskerna med aktieinvesteringar. Marknaden kommer konstant att gå och upp ned. I skrivande stund, i början på 2022, kan vi se en rejäl dipp på marknaden och mångas portföljer visar minus. Detta kommer dock inte att hålla i sig utan inom sin tid kommer marknaden att gå uppåt. Det gäller därför att tänka långsiktigt. Skulle du planera att investera hårt och plocka ut dina pengar om 15 år behöver detta inte betyda att det är lönsamt för dig. En lågkonjunktion kan pågå under 15 år och då kommer dina aktier inte vara värda lika mycket som du förvänta dig. Tänk därför långsiktigt, förstå att marknaden kommer att variera och spara brett.

När vi talar om att spara brett så innebär det att ha en bred utdelningsportfölj inom både svenska och utländska aktier. Det är också viktigt att satsa på företag inom olika sektorer som till exempel matproduktion, elektronik och fastighet. Om du investerar dina pengar så brett som möjligt så minskar risken för att du ska förlora allt du investerat.

Det kan också hända att företag går i konkurs och därför är det viktigt att alltid följa marknaden. Hos den handelsplattform du väljer att investera kan du ta del av företagens nyheter och uppdateringar. På så vis kan du alltid hålla koll på ifall företaget byter VD, har ett dåligt år eller planerar att lägga ned. Det är väldigt viktigt att ha koll på företagen du investerar i om du vill ha en lönande portfölj.

Utdelningsaktier- största fördel: Ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta-effekten är ett populärt fenomen som många nya investerare längtar efter på direkten. Det talas ofta om unga miljonärer som efter bara några år av höga investeringar beräknar att kunna leva på ränta på ränta-effekten som faller efter deras hårda arbete och smarta sparande. Visst är detta helt fantastiskt om det fungerar men för att kunna leva på denna effekt så krävs det ett väldigt högt sparande varje år och stora investeringar. Vi säger inte att detta är omöjligt men det krävs att man sparar mycket varje månad och återinvesterar avkastningen.

Genom att uppnå en välbalanserad portfölj som har ett stort värde kan du i framtiden möjligtvis leva på avkastningen. För att kunna göra detta krävs att det att du kontinuerligt spara i utdelningsaktier och alltid återinvestera avkastningen. När ditt kapital växer så kommer alltid din avkastning också att växa.

Många investerar i snitt 1000 kr i månaden. Med en genomsnittlig ränta på 7% innebär det att du kommer att ha ca en miljon i sparande efter 27 år. Ökar du ditt sparande kommer detta att gå otroligt mycket snabbare. Man brukar räkna med 7% i snitt genom att kolla på marknadens tidigare utveckling och historia.

När det kommer till att leva på sin avkastning brukar man kolla på 4%-regeln. De som har lyckats att spara ihop flera miljoner brukar i snitt plocka ut 4% varje år. Skulle du till exempel ha sparat ihop 10 miljoner kronor kan du alltid plocka ut 400 000 kr varje år – en bra årslön helt enkelt.

Hur fungerar aktieutdelning och direktavkastning?

I början av artikeln nämnde vi begreppet aktieutdelning och direktavkastning. Men hur fungerar dem egentligen och vad är deras fördelar samt nackdelar? Låt oss kolla närmare på hur både aktieutdelning och direktavkastning egentligen fungerar.

Aktieutdelning

Att köpa en aktie innebär mer än att investera i ett företag – du blir faktiskt delägare i själva företaget. Det är därför det är viktigt att välja en aktie som du själv tror på, man vill inte investera i ett företag som man inte tror har någon framtid. Själva utdelningen står därför för en del av företagets vinst. Eftersom du är delägare i företaget får du även ta del av företagets vinst. Dessa utdelningar bestäms årsvis vid företagets bolagsstämma och kommer att skilja sig beroende på hur bra det går för företaget. Om företaget har ett riktigt bra år med extra vinst kan även du få ta del av en extrautdelning.

Direktavkastning

Med direktavkastning så talar man om den procentuella utdelning som du får betalt från din utdelningsaktie varje år. Procentandelen beräknas på förhållandet mellan utdelningen per aktie och själva aktiekursen. På så vis kan direktavkastningen skilja sig mellan en dag och en annan medan aktieutdelning kommer att vara densamma under hela året.

Många investerare letar efter aktier med hög direktavkastning men det kan dessvärre bli till en sämre investering. Eftersom den direkta avkastningen kan vara speciellt hög när företaget inte räknar med någon tillväxt i framtiden eller om aktiens pris gått ned, kan du tjäna mindre på detta. Vi rekommenderar alltid att läsa på om företaget innan du investerar.

Fördelar och nackdelar med utdelningsaktier

Det finns självklart både för- och nackdelar med utdelningsaktier. Egentligen handlar det om vad du själv är ute efter med din investering och vilka personliga preferenser du har. Vi har listat några av de fördelar och nackdelar som vi kommit på när det kommer till utdelningsaktier.

Fördelar:

  • Bra aktier för långtidsinvesteringar då de kan ge pengar på sikt
  • Ger dig möjlighet att utnyttja ränta på ränta-effekten
  • Utdelningsaktier talar för att företaget har bra ekonomi och känner sig trygga med sin framtidsutsikt
  • Utdelningarna fortsätter även under lågkonjunkturer och dipper i marknaden
  • Kan ge dig en extra inkomst om du investerar mycket

Nackdelar:

  • Aktien kommer att sjunka i värde efter att utdelningen delats ut
  • Det är lätt att stirra sig blind på hög avkastning och missa nackdelarna med företaget
  • Utdelningar till delägarna innebär att företag har mindre pengar att investera med
  • Utdelningarna varierar och kan även tas bort helt

Fundera gärna ut dina egna för- och nackdelar med utdelningsaktier innan du gör din första investering. Du kan jämföra dem mot andra typer av aktier så att du känner dig helt säker på din affär.

Slutsats om utdelningsaktier

Att investera i utdelningsaktier är väldigt populärt och kan leda till pengar. Det gäller dock att man förstår sig på hur marknaden fungerar så att man köper aktier som är stabila och har ett långsiktigt sparande i åtanke. Det viktigaste är att öka sparandet och att alltid återinvestera avkastningen, på så vis kan du under en längre tid och beroende på hur mycket du sparar, skapa dig en bra och värdefull utdelningsportfölj.