Hoppa till innehåll

Vad är en aktie?

vad är en aktie?

De flesta vet vad aktiehandel är för något men vad är en aktie egentligen? Enkelt förklarat kan man säga att det är en ägandedel i ett företag. Om du äger aktier är du alltså delägare. Har du bara några fåtal aktier så äger du ju en väldigt liten procent. Äger du däremot mer än hälften så är du majoritetsägare. För att du ska kunna köpa aktier måste bolaget vara registrerat på börsen. Den stora anledningen till att företag väljer att göra detta är för att skapa sig ett större kapital. Det är alltså ett sätt att få företaget att växa.

Därför vill människor äga aktier

Det finns en enkel anledning och det är att det går att tjäna pengar på ett aktieinnehav. Det gör du när du säljer din aktie till ett högre värde än när du köpte den. Därför gäller det att ha is i magen och verkligen sälja vid rätt tillfälle. Glöm inte heller bort att du ska betala vinstskatt på dina vinster när du säljer från en handelsplattform.

Så fungerar aktier

En aktie är ett bevis på att du är ägare till en del i företaget. Du kan självfallet äga aktier i flera företag på samma gång. Så snart du köper en aktie registreras du som ägare i en bok som kallas aktieboken. Det kan göras av din aktiemäklare eller din bank. Du får inte något fysiskt papper utan ditt ägande blir registrerat i en databas. Tidigare var det vanligt att man fick hem ett ägandebevis men så är inte fallet längre.

Det finns olika typer av aktier

Alla aktier blir uppdelade i olika kategorier. De kallas för A, B eller C-aktier. Det finns även något som kallas för preferensaktier. A,B och C-aktier kallas även för stamaktier och är de man vanligtvis syftar på i dagligt tal. Stamaktier delas ut i samband med att ett nytt företag startas. Bokstäverna står för hur mycket du har att säga till om på en bolagsstämma. Däremot är det ingen skillnad gällande utdelning. 

Om du har A-aktier har du mer att säga till om under bolagsstämman. Det är upp till företagen att bestämma hur aktiefördelningen ska se ut, samt vilka rättigheter som ska ingå för varje ägare. Under en bolagsstämma tar företaget flera viktiga beslut om företagets framtid och verksamheten. Har du ett större innehav har du alltså mer att säga till om i ett företag.

Allt om preferensaktier

Om du har en preferensaktie har du rätt till utdelning innan de som äger stamaktier. De har alltså ett slags företräde. Ofta har dessa aktier en fast utdelning. Det har inte stamaktier utan där finns det ingen gräns. 

Så ser du vilken typ av aktie du har

Det är väldigt enkelt att se vilken aktietyp du äger. Det står nämligen alltid efter namnet på själva företaget. Som ett exempel kan det stå Nordea A. Om det står Pref så är det en preferensaktie.

Tänk igenom vilken typ av aktie du vill ha

När du ska börja handla med aktier bör du inte bara tänka på vilka företag du ska investera i, du bör även tänka på vilken typ av aktie du vill investera i. Om du bara ser aktiehandeln som en hobby räcker det oftast med B- eller C-aktier. Vill du istället ha mer insyn i ett företag är det värt att investera i A-aktier. Det kanske rör sig om ett företag som du brinner lite extra mycket för?

Normalt är priset högre på en A-aktie i jämförelse med en B-aktie. Det baseras även på efterfrågan. Dessutom brukar det finnas färre A-aktier vilket också gör att de blir dyrare. Det är normalt inget som du som småsparare behöver tänka på. Många småsparare vänder sig därför till en aktiemäklare. Där köper du bara ett värdepapper som du kan sälja när du vill. Det är inte lika krångligt som att sätta sig in i aktier fullt ut. Köp aktier som du tror på och som du kan stå bakom till 100%.

Vanliga frågor och svar om aktier

En aktie är ett bevis på att du äger en del i ett företag.

Ja, de brukar delas upp i stamaktier och preferensaktier. Stamaktier delas även upp i A, B och C-aktier. Den stora skillnaden är hur stor rösträtt du har vid bolagsstämman.

Om du har tur med dina aktier kan det leda till hög avkastning. Du har större chans om du läser på om olika aktier och kommande prognoser. Det finns dock aldrig någon garanti för att dina aktier kommer gå med vinst.