Hoppa till innehåll

Preferensaktier

Preferensaktier

Preferensaktier är en vanlig typ av aktie som många investerare har valt att fokusera på. En preferensaktie delar generellt sett ut en hög direktavkastning, vilket många investerare anser vara något positivt. Vissa preferensaktier har också utdelningar flera gånger under året vilket passar utmärkt till en utdelningsportfölj. Det som är bra med preferensaktier är just att du kan återinvestera utdelningen och på så vis öka värdet på din portfölj. Preferensaktier saknar däremot aktieökning, en annan viktig faktor för en väletablerad portfölj.

I denna kompletta guide över preferensaktier 2022 kommer vi att gå en av de mest populära aktierna på djupet. Vi kommer att diskutera preferensaktiernas fördelar och nackdelar samt dela med oss om hur du som investerare kan dra nytta av denna typ av aktier. Läs vidare för att få en bred kunskap om preferensaktier.

Vad är en preferensaktie?

En preferensaktie igenkänns ofta på att den har en större koppling till själva utdelningen. Investerar du i preferensaktier så får du företräde till utdelningen före stamaktieägarna. Det går ofta att likna en preferensaktie med en mix mellan en obligation och en aktie.

I kortare drag kan du känna igen en preferensaktie på att den:

Delar ut en fast utdelning
Ger företräde till utdelning över andra aktier
Inte ökar skuldsättningen i företaget
Inte kommer att öka med tiden
Har en fast utdelning som alltid stannar vid det först överenskomna priset
Är positiv för företaget då den ger ökad flexibilitet

Utdelningen från en preferensaktie bestäms alltså på förhand vid köpet och kommer inte att ändras eller påverkas av företagets värde.

Vad är skillnaden mellan preferensaktier och vanliga aktier?

Den allra största skillnaden mellan preferensaktier och stamaktier, alltså vanliga aktier, är att preferensaktierna kommer med en fast och förutbestämd utdelning. En summa delas alltså ut som utdelning i förtid, innan andra aktieägare får ta del av någon företagsvinst. Den här utdelningen är också oftast mycket högre än vad de vanliga aktieägarna får.

Det som fortsätter att skilja dessa aktier åt är att den fasta utdelningen inte kommer att öka eller minska. Ofta är den tidsbestämd och ligger på samma summa under flera år. Det innebär att företagets vinstökning eller minskning inte kommer att påverka utdelningen.

De som äger vanliga aktier kan istället ta del av företagets ökade vinst när det går bra för dem. Aktiernas värde kommer att öka och därmed utdelningen. Preferensaktiens utdelning kommer istället att förbli densamma.

Här kan det vara bra att fundera över ifall du föredrar en säker och fast utdelning varje år eller flera gånger per år, eller om du vill se utdelningen öka i takt med företaget.

Så här investerar du i preferensaktier - Steg för steg-guide

Vi har förklarat vad preferensaktier är för något och hur du som investerare kan tjäna på denna typ av aktier. Men hur går man egentligen tillväga för att börja med sina investeringar? Vi kommer att gå det mer praktiska på djupet, så att du får en bra kännedom om hur hela köpprocessen faktiskt går till.

Denna kortare steg för steg-guide kommer att delas upp i 3 enkla steg. När du läst klart guiden kommer du att känna dig förberedd och redo för att köpa dina första preferensaktier.

Steg 1 – Välj en handelsplattform som passar dig

Förr i tiden kunde man endast investera i aktier genom att gå via banken. Detta har dock ändrats och idag är det vanligaste att gå via en handelsplattform. Det finns ett stort utbud av plattformar på nätet och vi garanterar att du kommer att hitta en som passar just dig.

Så, för att komma igång med investeringar i aktier är det allra första du behöver välja en bra handelsplattform. Om du redan nu äger aktier så har du förmodligen redan ett konto hos en handelsplattform, men är om du är nybörjare så är detta alltså det första steget.

Det finns vissa olika saker som du bör tänka på när du ska välja handelsplattform. För det första bör du se till så att handelsplattformen uppfyller rådande säkerhetsstandarder och har korrekt licens. Väljer du en svensk handelsplattform kan du till exempel kolla så att företaget stöds av insättningsgarantin. Registrerar du dig hos en utländsk plattform kan du ta reda på mer om plattformen genom att kolla upp företaget bakom sidan och se vilka registrerade licenser de har.

Beroende på vad du är ute efter så är plattformens utbud viktigt. Vissa plattformar erbjuder endast aktier och råvaror medan andra har en större mix av aktier, fonder, kryptovalutor och råvaror. Det är alltid bra att fundera ut vad du i framtiden kan tänkas vara intresserad av att investera i så att du slipper ha flera portföljer på olika plattformar.

Så snart du har bestämt dig för en handelsplattform kan du göra dig redo för nästa steg: Registreringen.

Steg 2 – Registrera personuppgifter och gör en insättning

Innan du kan börja med investeringar så behöver du öppna ett konto och registrera dina uppgifter. Själva registreringen är kostnadsfri och brukar oftast endast ta några minuter. Du kommer att behöva ange detaljer som namn, e-postadress, telefonnummer och adress.

När ditt konto har öppnats behöver du sedan verifiera dig själv genom att skicka in en bild på ditt ID-kort. Du kan även behöva verifiera din adress och inkomst. Investerar du hos en svensk handelsplattform kan du logga in med ditt BankID och på så sätt sker verifieringen helt automatiskt.

Nästa steg är att göra en insättning. Du kan oftast själv välja hur mycket pengar du vill göra insättning på. Ett tips är att göra lägre insättningar i början så att du kan få en känsla för hur det hela fungerar. När du sedan förstått dig på marknaden och hur plattformen fungerar kan du handla fler aktier i de företag du tror på.

Steg 3 – Köp preferensaktier

När ditt nya konto är registrerat och du har pengar insatta kan du börja utforska aktieutbudet. Du hittar både aktier, råvaror och andra valutor genom att söka hos plattformens katalog. Det går ofta att söka efter namn på företag, råvaror eller genom att sortera upp efter kategorier.

Har du hittat en aktie du vill investera i gör du det genom att klicka på “Köp”. På transaktionssidan kommer du att kunna välja antal eller summa du vill köpa för. Ordern går igenom direkt så länge börsen är öppen, annars kommer du att kunna se ditt köpdagen efter.

Skydda dina investeringar och pengar

Att investera sina pengar kommer alltid med risker. Det kan leda till ett bra sparande och ökade tillgångar, men man måste vara försiktig. Det är viktigt att förstå riskerna med investeringar i aktier och råvaror och även känna till hur man kan skydda sina pengar.

Vi ska ge dig två tips på hur du kan skydda dina investeringar och undvika större förluster.

Ha en bred portfölj

Vårt första tips när det kommer till att skydda sina investeringar är att sprida ut sina aktier. Genom att investera i olika marknader minskar risken för förlust om till exempel byggindustrin skulle genomgå en krasch. Har du en bred portfölj kan du känna dig säkrare med ditt sparande, då risken för att alla marknaden kraschar samtidigt är mycket lägre.

En rekommendation är att dela upp dina investeringar så att du äger både aktier, fonder och råvaror. Genom att inte fokusera på endast en typ av investering kommer du att skapa dig ett mer långsiktigt sparande.

Investera i råvaror när marknaden kraschar

Aktiemarknaden kommer att gå upp och ned – det är förmodligen ingen hemlighet för någon. Tittar vi tillbaka historiskt sett på kursutvecklingen så går det att se rejäla dippar med några års mellanrum. Många minns ekonomikrisen under 2008 då aktiernas värde sjönk rejält. Nu, under 2022, upplever vi något liknande som en effekt efter pandemin och kriget i Ukraina. Aktier och fonder har tappat sitt värde och det sparande som många har i sin portfölj har minskat med rejäla summor.

Det bästa man kan göra under en sådan här stund är att komma ihåg att aktiemarknaden alltid kommer att gå upp och ned. Även om vi upplever en dipp just nu så kommer detta att ändras i framtiden. Men känner man att man vill placera om sina pengar så bör man kolla in investeringar i råvaror. Du skyddar dig ganska bra från en börskrasch genom att handla i råvaror. Anledningen till det är för att råvaror har en säkrare grund och inte påverkas av dalar och toppar som vanliga företag gör.

Känner du att detta är en metod för dig så vill vi påpeka att det fortfarande finns en risk med investeringar i råvaror, precis som det gör med alla typer av investeringar.

Fördelar och nackdelar med preferensaktier

Även om många investerare anser att preferensaktier är något positivt så kommer de med både fördelar och nackdelar. Hög direktavkastning är något som många anser vara positivt, men om utdelningen inte ökar i takt med företagets värdeökning kan detta istället bli något negativt.

Vi kommer att lista några av de fördelar och nackdelar som vi kan se med preferensaktier.

Fördelar

  • Utdelningen sker före alla andra aktieägare
  • Preferensaktier kommer ofta med en hög direktavkastning
  • Skulle företaget gå i konkurs får du utdelning först
  • Utdelningen är fast och fungerar som en stadig inkomst oavsett kursutveckling

Nackdelar

  • Aktien och utdelningens värde kan inte öka med tiden
  • Du får inte ta del av en positiv företagsutveckling
  • Aktien har en förutbestämd löptid
  • Utdelningen är aldrig garanterad vid ekonomiskt svåra tider

Som du säkert ser så handlar både fördelarna och nackdelarna om aktiernas utdelning. Det är alltså här fokuset ligger när det kommer till preferensaktier.

Ett tips är att fundera ut några egna för- och nackdelar som du kan se med preferensaktier. Därefter kan du avgöra om dessa aktier är något för dig eller inte.

Tänk på detta innan du väljer aktier

Står du i valet och kvalet mellan preferensaktier och stamaktier bör du först och främst läsa på om företaget. Detta gör du enklast genom att läsa igenom bolagsordningen. Du kan ofta läsa alla nyheter, historik och även finna bolagsinformation direkt hos handelsplattformen. Annars kan du göra en enkel sökning på Google för att läsa på om företaget.

Genom att få en välgrundad förståelse över företagets framtidsutsikter kan du göra en bedömning gällande vilka aktier du bör köpa. Kolla till exempel på vilka framtidsplaner de har och hur de ligger till ekonomiskt sett. Om företaget har en större lansering på väg kan du till exempel anta att aktien kommer att öka i värde inom kort. Då kan det vara bra att välja en vanlig aktie så att du kan ta del av ökningen. Om företaget ligger på en normal nivå utan några större svängningar kan du istället investera i en preferensaktie för att få ta del av en fast utbetalning varje år.

Du bör alltid läsa på om företaget du vill investera i innan du köper aktier. Detta blir dock ännu mer viktigt när du funderar på om preferensaktier är något för dig.

Bör jag investera i preferensaktier?

Att investera i preferensaktier kan vara ett utmärkt val för dig som är ute efter ett passivt sparande. I och med att du får en fast utdelning varje år eller flera gånger per år behöver du inte oroa dig för aktiens kursutveckling. Det hela fungerar istället mer som en fast inkomst varje år som du sedan kan återinvestera.

Tycker du istället om att följa företagets utveckling och hur det går på marknaden kan vanliga stamaktier passa dig bättre. Ofta vill man köpa aktier för att kunna se dess värde stiga – och den delen missar du med preferensaktier.

Vanliga aktier kan därför passa dig bättre om du tror hårt på företaget du investerar i och är säker på att dess värde kommer att öka i framtiden. I en sådan situation vill du såklart inte missa den ökade utdelningen.

Egentligen handlar det om vad du själv föredrar och är ute efter. Som du säkert förstått kan du gå med vinst hos både preferensaktier och stamaktier. Det handlar endast om hur stabila utbetalningar du vill ha.