Hoppa till innehåll

Blankning

De flesta antar att för att tjäna pengar på aktiemarknaden så krävs det att man köper en aktie till ett lågt pris för att sedan sälja den efter att den har stigit i värde. Det stämmer förvisso, men vad många inte vet är att man också kan tjäna pengar på en aktie som sjunker i värde.

Blankning eller blanka aktier som det kallas är i teorin ett väldigt enkelt koncept; du lånar en aktie eller indexfond, säljer den och sedan köper tillbaka den efter att priset har gått ner. I verkligheten är det inte riktigt så enkelt dock, utan detta är en strategi som kanske passar bäst för avancerade och erfarna investerare.

Den här guiden finns till för att vägleda dig genom aktiemarknadens djungel med ett stort fokus på blanka aktier och råvaror. Vi riktar oss till alla typer av investerare, oavsett om du redan har en väletablerad aktieportfölj eller är nybörjare på denna typ av sparande. Använd därför denna guide över blanka aktier för att komma igång med investeringar i råvaror, eller utöka din portfölj för att minska risken till förlust.

Nordea aktier

Saab aktier

Evolution gaming aktier

Vad är blankning och blanka aktier?

Blankning är när en investerare lånar aktier från en mäklare och säljer dem vidare till marknadsvärde med en förväntning om att aktien kommer att falla i pris strax efteråt. Om den gör det så kan investeraren köpa tillbaka aktien till ett lägre pris, lämna tillbaka aktierna till mäklaren och behålla skillnaden som en vinst.

Här är ett exempel; låt oss säga att du lånar 10 aktier från ett företag och direkt säljer dem för ett marknadsvärde av 100 kronor per aktie, alltså totalt 1000 kronor. Om priset sedan faller till 50 kronor per aktie så kan du använda dina 1000 kronor till att köpa tillbaka alla 10 aktierna för 500 kronor och lämna tillbaka aktierna till mäklaren. I det här fallet så har du gjort en vinst på 500 kronor (minus eventuella avgifter och ränta).

Målet med blanka aktier är att kunna tjäna pengar på mellanskillnaden från det att du säljer den lånade aktien tills att du köper tillbaka den. Detta är alltså en mer komplicerad affär som delas upp i flera steg, men som också kan leda till en bra vinst om man väljer rätt aktie.

Hur fungerar blankning av aktier?

Är du intresserad av att blanka aktier så lånar du aktier på marknaden som du själv inte äger i syfte att kunna ta upp en blankningsposition. Därefter säljer du aktierna igen med mål att kunna köpa tillbaka dem ännu billigare i framtiden.

Som du säkert förstår så finns det en del risker med denna metod, och den kräver att du har ett visst intresse eller kunskap av både aktiemarknaden och de företag du vill köpa aktier i. Vi rekommenderar att du verkligen läser på hur blankning fungerar innan du ger dig på denna metod. Det finns massor med praktiska exempel på hur detta går till hos handelsplattformar som ger dig en bra överblick över blankning.

Så här blankar du aktier - Steg för steg-guide

Vi har förklarat vad blanka aktier är för något och hur du som investerare kan tjäna på denna typ av aktier. Men hur går man egentligen tillväga för att börja med sina investeringar? Vi kommer att gå det mer praktiska på djupet, så att du får en bra kännedom om hur hela köpprocessen faktiskt går till.

Vi har valt att dela upp denna kortare steg för steg-guide i sex kortare steg, så att det blir enklare att få en överblick över hela processen.

Steg 1 – Välj en handelsplattform som passar dig

För att kunna blanka aktier måste du vara registrerad hos en handelsplattform. De flesta plattformar erbjuder idag både aktier, fonder, råvaror och kryptovalutor. Du kan inte heller blanka alla aktier så det är viktigt att kolla upp så att plattformen du väljer erbjuda denna metod.

Du kan välja en svensk eller utländsk handelsplattform för att blanka aktier. Dessa plattformar kommer med olika fördelar och det viktigaste är att du som investerare vet vad du vill ha ut av dina investeringar. Hos svenska handelsplattformar får du till exempel fördelen med snabb verifiering och registrering med BankID. Utländska plattformar erbjuder en mer klassisk registrering där du själv får ange dina uppgifter och även verifiera din identitet.

Det är också viktigt att kolla över vilket utbud plattformen har. Det är enklare att kunna samla alla sina aktier i en och samma portfölj, så att du slipper ha olika investeringar på olika plattformar. Om du tror att du i framtiden kommer att vilja investera i olika valutor är det därför bra att välja en plattform med ett brett utbud.

Steg 2 – Registrera personuppgifter och gör en insättning

En komplett registrering krävs för att du ska kunna investera pengar hos handelsplattformen. De kommer att kräva uppgifter såsom ditt namn, e-postadress, hemadress och telefonnummer. Dessutom kommer du att behöva bekräfta att du faktiskt är du och att du bor på adressen du angett. Du kan även behöva verifiera din inkomst och ange vart du är skattskyldig.

Som vi nämnde i tidigare avsnitt kan det vara bra att välja en svensk handelsplattform om du vill ha en smidigare registreringsprocess. Genom att logga in med ditt BankID kommer dina uppgifter automatiskt att verifieras och du slipper skicka in några fysiska dokument. Det går även att hitta en utländsk handelsplattform med smidig registrering. Anser du att registreringen inte spelar någon roll så kan vi tipsa om att utländska plattformar ofta har ett större utbud av aktier, då svenska plattformar främst satsar på svenska företag.

För att kunna investera i aktier behöver du sätta in pengar på ditt ISK-konto. Detta kan du göra med vanliga betalkort, banköverföringar eller Swish. Hos vissa plattformar tillkommer en avgift för insättningar och det kan vara bra att kolla upp avgifterna innan du sätter in pengar.

När du väl har ett konto med saldo kan du börja utforska plattformens aktieutbud.

Steg 3 – Kolla upp vilka avtal som krävs

Det här är ett viktigt steg då det kan avgöra ifall du kan blanka aktier eller inte. Denna process skiljer sig något mellan olika handelsplattformar och du kan ofta läsa mer om detta på själva hemsidan.

Det första avtalet som du kommer att behöva skicka in till plattformen kallas för ramavtal. Detta avtal är obligatoriskt oavsett vart du investerar. Detta avtal behandlar de förplikter som finns mellan dig (blankaren) och aktiens utlånare.

Det andra avtalet kallas för kreditavtal och krävs hos många nätmäklare, men inte alla. Med detta avtal bevisar du att du fortfarande kan betala ifall affären skulle sluta i en negativ utvecklingen. Då du fortfarande måste betala så kan plattformen kräva att du bevisar din kreditvärdighet för detta.

När dessa avtals skrivits under av både dig, plattformen och utlånaren av aktierna kan du gå vidare till själva transaktionen.

Steg 4 – Genomför blankningstransaktionen

Det här steget är förmodligen det enklaste steget i denna guide. För att kunna blanka aktier så behöver du endast söka upp aktien du är intresserad av i plattformens aktiekatalog. Därefter väljer du att genomföra en säljorder på fler aktier än vad du har på ditt eget konto. Detta kommer sluta i att du får ett negativt saldo på ditt konto.

När du sedan vill köpa tillbaka aktierna och stänga blankningen så letar du ännu en gång på aktien och genomför en köporder. Detta gör du alltså på samma sätt som när du vanligtvis köper aktier. Det är här som du vill se att värdet på aktierna har sjunkit från stunden då du först lånade dem.

Steg 5 – Överför äganderätten

Du kommer inte själv att behöva överföra äganderätten utan detta sker automatiskt via försäljningarna. Det är dock viktigt att veta vem som har äganderätt under processen. Utlånaren av aktierna kommer alltid att ha fordringsrätt på blankaren, vilket innebär att denne kan begära tillbaka aktierna när som helst. Du som blankare kommer dock ha äganderätt från den stund du köpt aktierna. När du sedan säljer dessa så kommer köparen av aktierna att ha äganderätt. På så vis kommer denna äganderätt att följa den som genomfört ett köp av aktierna.

Skulle bolaget ni köpt aktier i att gå i konkurs eller köpas upp så kommer detta aktielån automatiskt att upphöra.

Steg 6 – Anmäl dina blanka aktier till Finansinspektionen

Detta steg kan du bortse från om du blankar aktier för lägre summor. Skulle du däremot genomföra ett större lån är det viktigt att känna till att detta måste anmälas till Finansinspektionen. Både privatpersoner och juridiska personer måste anmäla större blankningspositioner. Du kan läsa mer om detta på Finansinspektionens hemsida.

Varför blankar man en aktie?

Många investerare använder sig av blankning som en form av spekulation. Med andra ord så är det en högrisks manöver som kan resultera i en väldigt hög vinst om man spelar sina kort rätt.

Medan någon som investerar över en längre tid kanske fattar sina beslut genom att noga gå igenom ett företags finanser och potential, så använder en spekulant sig snarare av en analys av kortsiktiga prisförändringar med hopp om att kamma hem en snabb vinst.

Att blanka kan också vara ett sätt att hedra en aktie. Låt oss säga att du äger aktier i ett företag och kanske känner dig osäker på dess potential inom den närmsta framtiden, men du vill för den delen inte sälja dina aktier heller. I det här fallet så kan du fortsätta att behålla dina aktier över tid samtidigt som du blankar dem och köper tillbaka dem till ett lägre pris om aktierna sjunker i värde. Målet här är att minska dina förluster över det långa loppet.

Hur kan jag som investerare tjäna pengar på blanka aktier?

Det går att tjäna pengar på blanka aktier och det är varför så många väljer att använda sig av denna metod. Du tjänar alltså inte pengar genom att aktien ökar i värde, såsom det fungerar i vanliga fall, utan här handlar det om vinsten du får genom att köpa tillbaka dina tidigare lånade aktier.

I praktiken så fungerar det på så vis att du hittar ett företag (själva aktien) som du tror kommer att minska i värde i framtiden. Dessa aktier väljer du att blanka, alltså låna. Blankar du en aktie för till exempel 100 kr och sedan säljer dem för samma pris har du gått plus minus noll. Skulle du däremot ha rätt och du märker att aktiens värde har minskat till 80 kr per aktie, till exempel, så köper du tillbaka dem för det priset. På så vis lånade du aktierna för 100 kr men lämnade tillbaka dem för 80 kr. Vinsten blir alltså 20% elleer 20 kr per aktie.

Kostar det att blanka aktier?

När du väljer att blanka en aktie så kommer du att betala courtage, precis som du gör vid en normal säljorder av en aktie. Det som däremot kostar när det kommer till blankning är den administrativa avgiften. Denna kommer att skilja sig beroende på vart du investerar men du kan räkna med omkring 200 kr i avgift. Dessutom kommer du att behöva betala en låneränta beroende på hur lång tid du behåller aktierna. Ofta tas denna avgift bort om du lånar aktierna och sedan köper tillbaka dem under samma dag. Väljer du däremot att behålla aktierna över natten eller längre så tillkommer en låneränta per dygn.

Det tillkommer en del avgifter för blankning, vilket är något man bör ha i åtanke innan man gör en sådan här investering. Avgiften kan bli dyra i längden så fundera ut hur stor summa du tänker blanka innan du startar. Om du endast vill blanka aktier för en lägre summa kanske du inte alls tjänar på det i längden.

Risker med blanka aktier

Det finns dessvärre en hel del risker med att blanka aktier. Det är en svårare metod som trots att den fungerat för många, kommer med en större chans till förlust. Därför är det bra att du känner till riskerna och hur hela processen egentligen går till innan du börjar blanka aktier.

Det svåra med att blanka aktier är att man aldrig kan veta hur marknaden beter sig. Eftersom en aktie kan fortsätta öka i värde utan stopp så betyder det också att du kan fortsätta förlora pengar utan stopp. Din förutsägelse om att ett företag kommer att minska i värde kan vara fel, och då innebär det att du förlorar pengar på din blankning.

Målet är som sagt att kunna köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris och tjäna pengar på mellanskillnaden. Skulle aktiens värde istället öka innebär det att du måste köpa dem till ett högre pris när det är dags att lämna tillbaka aktierna. Lägg dessutom på räntan, säljavgifter och den administrativa avgiften till den totala summan. Det är alltså enkelt att gå med förlust efter blankning av aktier.

En annan risk med denna investering är att aktielånet inte kan tas upp. På så sätt kommer du att få problem när du vill låna dina aktier. Själva låneinnehavaren kan också kräva tillbaka sina aktier och det kan störa hela din investeringen.

Med detta sagt så säger vi inte att blankning av aktier är en dålig metod. Det gäller bara att förstår hur det fungerar och vilka risker som faktiskt finns.

Vem bör blanka aktier?

Vi har nämnt riskerna med blankning av aktier ett antal gånger i denna artikel. Det gör vi inte för att skrämma bort nybörjare på investeringar utan för att alla ska förstå den verkliga innebör av denna metod.

Eftersom blankning kräver en hel del kunskap om företagen och hur marknaden kan agera så kan det vara bra att ha en portfölj innan man startar. Anledningen till detta är för att man då har koll på hur ostabil och icke plåtlig kursutvecklingen kan vara. Blankning handlar om mer än att bara köpa och sälja aktier då det är en flerstegsprocess. Du behöver också ha koll på pappersarbetet vilket skiljer sig från en vanlig aktieaffär.

Känner du att blankning av aktier passar dig så rekommenderar vi att du läser på om processen så mycket du kan innan du lånar aktier.

Vad händer om aktiens pris stiger?

När du köper aktier på det traditionella sättet så kan du aldrig förlora mer än de pengar som du har investerat i aktien ifråga, detta eftersom en akties värde aldrig kan vara lägre än 0. Å andra sidan så finns det rent teoretiskt ingen gräns för hur mycket du kan få i vinst om aktien stiger då det inte finns någon övre gräns.

När du blankar en aktie så är det raka motsatsen. Din vinst kan aldrig vara högre än 100%, men rent teoretiskt så finns det ingen gräns för hur mycket du kan förlora då det inte finns någon gräns för hur mycket aktien kan stiga i pris.

Låt oss använda samma exempel som ovan. Du lånar 10 aktier och säljer dem omedelbart till ett pris av 100 kronor styck och tjänar alltså 1000 kronor för allihop. Men sedan stiger aktierna i värde och kostar nu 500 kronor styck. Kom ihåg att du förr eller senare måste lämna tillbaka dina aktier vilket innebär att du kanske måste köpa tillbaka dem för 500 kronor styck, vilket betyder en förlust på 4000 kronor. Om aktiernas pris stiger till 1000 kronor styck så kan du behöva köpa tillbaka dem för 10 000 kronor och alltså få en förlust på 9000 kronor. Rent teoretiskt så finns det ingen gräns för hur högt detta kan fortsätta och ju längre du väntar på att aktierna ska gå ner i pris, desto längre fortsätter du att betala ränta på dina lånade aktier.

Då marknaden som regel fortsätter att stiga så tycker många investerare att det är väldigt svårt att blanka sina aktier och att på så sätt fortsätta att tjäna pengar över det långa loppet. Det är också värt att komma ihåg att den enorma risken, framförallt om du inte vet vad du sysslar med, är mycket större än om du istället väljer att investera i aktier det traditionella sättet.

Senaste inläggen

Köpa aktier nybörjare – de bästa tipsen

Köpa aktier nybörjare – de bästa tipsen

Vad ska du tänka på om du vill komma igång och Köpa aktier nybörjare? Vad brukar proffsen rekommendera? Läs…