Hoppa till innehåll

Bäst tid på dygnet att köpa aktier

Bäst tid på dygnet att köpa aktier

När ska man köpa aktier? Vilken är den bästa tiden på dygnet att köpa aktier? Vissa påstår att det är mellan klockan 11 på dagen till fram till lunchtid klockan 13. Andra säger istället att bäst tid på dygnet att köpa aktier är precis innan börsen stänger mellan klockan 16 och 17. En analys gjord på 15 års data från OMX30 kunde visa på att bäst tid på dygnet att köpa aktier var först och främst kl. 12, 16 och 17. Sämst tid att köpa aktier var vid öppningen klockan 09 och mitt på dagen kl. 14. 

Att helt fatta investeringsbeslut utifrån öppettider är dock riskfyllt. Det är heller ingen god idé för att lyckas med aktier på lång sikt. Aktiemarknaden går både upp och ner på grund av olika faktorer. Den följer inget särskilt mönster. Nyheter kan slå lika hårt på morgonen som det kan göra på dagen eller eftermiddagen. Ingen kan förutspå aktiekurser med 100 % säkerhet även om många försöker sig på det. Istället för att försöka förutspå bäst tid på dygnet att köpa aktier är det desto viktigare att förstå vad du köper. 

Vad är aktier? 

Aktier en kort beskrivet en ägarandel i ett företag. När du köper aktier i exempelvis H&M köper blir du automatiskt delägare av företaget. Som aktieägare har du exempelvis rätt till att få vara med och rösta på bolagsstämmor. 

Även om du kan vara med och påverka i viktiga beslut är oftast småsparares röstandelar så pass små att de inte betyder särskilt mycket. Att som enskild aktieägare kunna vara med och faktiskt påverka i viktiga beslut kräver att man äger ett många aktier. 

Vad som istället är av störst intresse är att du som delägare har rätt till att få ta del av eventuella vinster som företaget genererar. Det sker oftast i form av utdelningar direkt till aktieägare, eller genom återköp av egna aktier. 

Förstå vad du köper

Köp aktier du förstår dig på. Det är aldrig en god idé att investera i ett bolag vars verksamhet du inte förstår dig på. Se istället till att välja bolag du är familjär med. Det kan vara vilket bolag som helst. Exempelvis ditt favoritklädmärke, restaurangkedja eller ett servicebolag vars kundservice du är nöjd med. 

Du kan också se till att utnyttja kunskap från ditt eget arbete och branschkompetens. Om du till vardags exempelvis arbetar som försäljare av hemelektronik har du förmodligen koll på vad som säljer bäst. Titta på om företaget som står bakom produkten som säljer bra finns noterat på börsen. Det kan många fall innebära en god investering om du håller den på lång sikt. 

Genom att handla aktier i bolag som du förstår dig på kommer du inte att drabbas lika enkelt av faktorer som inte har något med bolaget att göra. Exempelvis nyheter, aktietips från vänner och familj, presidentval och politiska beslut. Att investera i något du förstår dig på är A och O när det kommer till att köpa aktier. 

Köp lågt värderade bolag

Köp aktier när de är billiga och sälj dem när de är dyra. För att kunna avgöra ifall en aktie kan tänkas vara högt eller lågt värderad kan man använda sig av kända nyckeltal. Exempelvis PS-tal och PE-tal. PE-tal står exempelvis för “Price-Earnings ratio” och är ett mått på hur högt ett bolag är värderas sätt till dess vinst. 

Ett högt PE-tal visar på ett högt värderat bolag. Ett lågt PE-tal kan istället indikera ett lågt värderat bolag. Detsamma gäller för PS-tal som tar hänsyn till ett bolags aktiekurs och omsättning. Lär dig mer om hur du kan använda nyckeltal och andra parametrar till din egen fördel på InvestoRunner. 

Undvik förhoppningsbolag 

Allt för många försöker hitta nästa Google, Amazon eller Tesla. Även om det är fullt möjligt att pricka rätt är chansen liten. Det är istället större sannolikhet att du prickar fel och får se ditt kapital sjunka istället för att öka i värde. Att investera i små förhoppningsbolag kommer med en större risk. De har oftast inte en stabil position inom sina respektive branscher. Samtidigt tenderar de att sakna tillräckligt god kundbas för att skapa vinst. 

Större stabila bolag är oftast ett säkrare alternativ. De har oftast en god och stabil kundbas vilket genererar dem återkommande intäkter och vinst. De tenderar dessutom att ha betydligt starkare finansiella muskler att ta till under krisperioder. Speciellt under perioder då likvida medel är viktigt för att undvika rekonstruktion eller konkurs. 

Investera långsiktigt

Investera alltid i aktier på lång sikt. Aktier är en av de mest volatila finansiella värdepapper man kan äga. De kan skifta snabbt i pris. Volatilitet gör många aktieägare osäkra. Ifall en aktie sjunker med 20 % direkt efter att man köpt den är det svårt att vara säker på att man verkligen tagit rätt investeringsbeslut. Det är exempelvis inte ovanligt att få se sina aktieköp sjunka med minst 20 % eller till och med 30 % under oroliga börsklimat. 

Håll dig lugn. Ha is i magen. Företag förändras inte över en natt. Bakom aktierna finns det bolag och hårt arbetande människor. Genom att investera på lång sikt och följa bolaget genom att läsa både kvartalsrapporter och årsredovisningar samt följa nyheter kring bolaget kan du ignorera allt vad som händer vid sidan om verksamheten. 

Att investera långsiktigt låter dig fokusera på vad som verkligen betyder något utan att lockas av kortsiktiga nyheter och vad vänner och familj säger. Det håller dig lugn även under oroliga börstider. Dåliga nyheter förblir inte för alltid. Förr eller senare går vi alltid mot bättre tider. 

När ska man köpa aktier? 

Även om det finns studier och analyser som pekar mot att det kan vara mer fördelaktigt att investera i aktier under en specifik tidpunkt på dygnet bör du inte lägga alltför stor vikt på det. Koncentrera dig istället på vad det är du köper och om du gör det till ett rimligt pris. 

Köp endast aktier i bolag vars verksamhet du förstår dig på. Investera dessutom långsiktigt. Om du är nybörjare bör du framförallt hålla dig till större stabila bolag. Du bör dessutom köpa bolag vilka inte är högt värderade. Använd kända nyckeltal såsom PE-tal och PS-tal. De minskar risken för kapitalförlust och därmed chansen för god framtida avkastning.