Hoppa till innehåll

Vad är en fondrobot?

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är en digital tjänst eller verktyg som hjälper dig att investera i aktier, fonder eller kryptovalutor. Genom automatiserade investeringar baserade på dina egna preferenser erbjuder fondrobotar möjligheten till passivt sparande. Det är idag populärt bland investerare både i Sverige och utomlands att använda sig av fondrobotar. En av fördelarna med fondrobotar är just att de underlättar investeringarna och sparandet, något som många väljer att avstå från just på grund av att de tycker det är komplicerat.

Det är många svenskar som på senare år har fått upp ett intresse för att långsiktigt få sitt kapital att växa genom att investera i aktier och fonder. Genom nätmäklare så har det blivit enkelt och smidigt för vanliga människor att investera, och det finns numera även en hel del information kring hur man lyckas med investeringar.

Men för den som inte har tid eller är intresserad av att lägga ner en massa energi på att bli en duktig investerare så finns det goda möjligheter att bygga upp en större summa pengar över tid genom att investera i fonder. Man behöver då inte lägga ner någon tid på att undersöka bolag själv, utan en fondförvaltare sköter allting.

Men på senare år så har det också blivit populärt att använda sig av en fondrobot. Som namnet skvallrar om så är detta en robot som sköter alla placeringar åt dig, så att du kan tänka på annat. Att lyckas på aktier är möjligt för vem som helst, men det kräver en hel del skicklighet och erfarenhet för att bli bra på det på sikt. Med hjälp av en fondrobot kan man få sitt kapital att växa genom långsiktig investering, och i många fall så är det också billigare än att använda sig av traditionella fonder.

I vår guide över fondrobotar 2022 kommer vi att förklara vad en fondrobot egentligen är och hur den fungerar. Du kan läsa denna guide om du är ny med att spara eller om du har kommit igång med ditt sparande och vill att detta sköts automatiskt.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är en finansiell tjänst som investerar dina pengar åt dig. Med en fondrobot kan du låta dina köp och sälj i aktier eller kryptovalutan ske automatiskt, så att du själv slipper hålla koll på marknaden varje dag. Genom att ställa in roboten efter dina egna preferenser kan du sedan luta dig tillbaka och se hur roboten köper och säljer åt dig. Du kan själv ändra inställningarna, inriktningarna och risknivåerna så att roboten alltid följer dina önskemål.

En fondrobot kommer att genomföra försäljningar baserat på hur marknaden ser ut. Eftersom detta är en utvecklad digital tjänst som baserats på komplicerade algoritmer kommer fondroboten att kunna läsa av statistik, data och analysera marknaden 24/7. Det innebär att roboten kommer att investera dina pengar åt dig oavsett vilken tid det är på dygnet. Målet med att använda en fondrobot är att investera i billigare aktier eller fonder vilka under tid ska generera högre vinster.

Som investerare väljer du själv hur mycket du vill investera för varje månad. Du kan ändra denna summa när som helst. Skulle du inte vara nöjd med en fondrobot kan du också stänga ner ditt konto.

Idag så finns det en rad olika fondrobotar som man kan använda sig av, och nätmäklare såsom Nordnet och Avanza erbjuder båda två möjligheten att spara via en fondrobot. Det finns även fondbolag som enbart erbjuder investeringar via en fondrobot, någonting som också har blivit mycket populärt på sistone.

Hur väljer man en trygg fondrobot?

För att komma igång med att använda en fondrobot så måste du först hitta en du trivs med. Det finns tyvärr också mycket bedrägerier när det kommer till fondrobotar och det är viktigt att hitta en trygg och säker plattform. Vi kommer att berätta mer om riskerna med fondrobotar lite senare i denna guide då det är viktigt att förstå dessa innan man börjar investera.

Det finns dock några saker som du kan tänka på när du går i valet och kvalet av en fondrobot. Här har vi sammanställt en kortare lista över saker att fundera över:

 • Vilket företag äger fondroboten? Erbjuder de också andra erkända finansiella tjänster eller företag?
 • Vilka betalmetoder erbjuds hos fondroboten? Är dessa säkra?
 • Vilket utbud finns det? Kan jag handla i olika valutor, aktier, fonder och krypto?
 • Erbjuds någon support eller hur kommer jag i kontakt med företaget om jag har frågor eller problem?
 • Vilka inställningar kommer roboten med?
 • Kan fondroboten sköta alla försäljningar, köp och sälj, åt mig?
 • Finns det någon Stop Loss som begränsar mina förluster?

Det finns såklart fler saker att fundera över när du ska välja fondrobot. Vi rekommenderar att du tänker igenom dessa innan du bestämmer dig för vilken fondrobot du ska investera hos.

Ett annat tips är att läsa andras användarrecensioner. Om fondroboten har bra betyg och nöjda användare kan du känna dig säkrare på att använda tjänsten. Om en fondrobot har dåliga betyg och dyker upp vid sökningar på scam och bedrägerier bör du förmodligen hålla dig därifrån.

Använd en fondrobot – Kort steg för steg-guide

Om du funderar över att använda en fondrobot undrar du säkert hur det hela går till. Vi har satt ihop en kortare guide så att du kan se hur du kommer igång med din första investering via en fondrobot.

Steg 1 – Välj en fondrobot som passar dig

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilken fondrobot du ska använda dig av. Du hittar fondrobotar enkelt genom att göra en snabb sökning på Google. Se till att du läser igenom våra paragrafer om risker med fondrobotar och hur du väljer en trygg fondrobot för att inte registrera dig hos en scamrobot.

Steg 2 – Öppna ett konto

Steg två är att alltså att registrera ett konto hos den plattform du valt. Här kommer du att behöva fylla i dina personuppgifter, ekonomiska uppgifter och även verifiera dig själv. Hur denna process går till kommer att skilja sig mellan olika fondrobotar. Så snart du har öppnat ett konto kan du börja använda plattformen för investeringar.

Steg 3 – Gör din första insättning

Det är i det här steget som du kommer att kunna garantera ifall fondroboten är bra eller inte. Genom att göra en insättning med någon av de betalmetoder som erbjuds märker du ifall du kan göra investeringar eller inte. Det är ofta enkelt att göra insättningar hos fondrobotar men du måste komma ihåg att den lägsta summan ofta ligger på runt 250 dollar. Det finns fondrobotar som accepterar lägre insättningar men många har tyvärr en hög första insättning.

Steg 4 – Ställ in fondrobotens inställningar

När du har öppnat ett konto och gjort en insättning kan du börja investera pengar. För att fondroboten ska investera efter dina önskemål måste du ändra inställningarna i ditt konto. Du kan till exempel välja ifall roboten ska investera i en fond/aktie eller sprida ut pengarna. Du kan också bestämma för vilken summa roboten ska köpa varje månad. Vill du sätta en förlustgräns kan du även göra det här. Vilka inställningar som finns tillgängliga kommer att skilja sig något mellan olika plattformar, men fungerar i det stora hela på samma sätt.

Vilka olika typer av fondrobotar finns det?

Det finns en lång rad olika fondrobotar som investerar på olika sätt. Vissa fondrobotar investerar i just olika fonder och räknar in olika faktorer på marknaden i sina beslut, och köper och säljer fondandelar aktivt medans vissa investerar i aktier. Andra fondrobotar tar en mer passiv approach och köper fonder för dina insättningar utan att aktivt köpa och sälja. Alla fondrobotar har olika risknivåer som du behöver ta hänsyn till, och det kan vara klokt att diversifiera tillgångarna så att du sprider ut dina risker. Detta är klokt att göra med alla typer av investeringar, och handlar om att inte lägga alla sina ägg i en korg utan dra ner risken genom olika

Vad är fördelarna med att spara med hjälp av en fondrobot?

Den största fördelen med en fondrobot är att det blir väldigt enkelt att investera. Det enda du behöver göra är att föra över pengar varje månad, och sedan låta roboten sköta alla placeringar av kapital. Detta gör det enkelt att spara, även om man inte har någon erfarenhet sedan tidigare.

Fondrobotar är i regel också väldigt mycket billigare än andra aktiva fonder. Aktiva fonder innebär att fondförvaltarna aktivt köper och säljer aktierna som uppgör fonden för att försöka nå en god avkastning. Dessa fonder är mycket populära, men är i regel också dyra. Avgifterna ligger ofta på cirka 2%, medans avgifterna på fondrobotar ofta ligger under 1%.

Avkastningen kan också bli aningen lägre än om man lyckas väldigt väl med aktier, men som vi tidigare har nämnt så är det oerhört svårt att lyckas med enbart aktiehandel. Att börja spara med hjälp av en fondrobot är ett sätt för vem som helst att skapa sig en bra avkastning utan att egentligen lyfta ett finger.

Men detta betyder inte att det bara är ointresserade investerare som använder sig av fondrobotar. Många börsprofiler och framstående aktiehandlare använder sig också delvis av en fondrobot som ett sätt att diversifiera sina tillgångar. Fondrobotar har också en historik av god avkastning på mer eller mindre samma nivå som många aktiva fonder.

Varför använder investerare fondrobotar?

Fondrobotar passar både de som är nya med att investera och de som redan börjat spara pengar i aktier eller fonder. Eftersom roboten investerar automatiskt åt dig så blir detta till en typ av passivt sparande. Passivt sparande innebär att dina pengar investeras och sparas för ökad ränta, men utan att du själv behöver göra något. Även om många erfarna investerare tycker om att hålla koll på marknaden på egen hand så brukar passiva inkomster och investeringar vara uppskattade bland många.

Så varför använder investerare sig av fondrobotar? Jo, för att göra det enklare för sig själv. Eftersom du praktiskt taget kan säga åt roboten vad den ska investera i, vilken risk den ska hålla sig till och för vilken summa varje månad så arbetar den på samma sätt som om du själv skötte försäljningarna. Skillnaden är att vi människor inte kan hålla koll på kursutvecklingen dygnet runt. Självklart kan investeringar också gå förlorade med en fondrobotar, men det kan vara en simplet sätt att komma igång med sparande på.

Fondrobotar, investeringsrobotar och robotrådgivare

Fonfrobotar, investeringsrobotar och robotrådigare. Du har säkerligen hört alla dessa namn tidigare. Men vad innebär de egentligen? Och vad är skillnaden mellan dem? Låt oss kolla närmare på det.

Som vi har berättat i den här artikeln är en fondrobot en digital tjänst eller verktyg som sköter dina investeringar i fonder, aktier eller krypto helt automatiskt. Fondroboten arbetar åt dig, men enligt dina preferenser. Den kan till exempel investera i en fond eller sprida ut investeringarna åt dig i flera olika fonder. Fondroboten hjälper dig att investera automatiskt så att du själv slipper göra det.

En robotrådgivare är istället ett digitalt verktyg som hjälper dig att hantera dina investeringar. Robotrådigaren arbetar också enligt dina preferenser och inställningar. Den kan investera dina pengar åt dig och fungerar på så vis på samma sätt som en fondrobot. Robotrådgivaren kan analysera och jämföra fonder åt dig och sedan investera dina pengar.

Investeringsrobot är samlingsnamnet för fondrobotar och robotrådigare. Alla dessa tre namna kan ofta användas för samma tjänst, vilket kan göra det hela lite förvirrande. Men i slutändan så fungerar de på samma sätt. De kommer att arbeta åt dig och investera dina pengar efter dina egna önskemål! Målet är alltid att generera högre vinster åt dig.

Fördelar och nackdelar med fondrobotar

Det finns fördelar och nackdelar med alla typer av digitala finansiella verktyg. Det hela handlar egentligen om vad du själv tycker om och föredrar. Vi har samlat ihop några för- och nackdelar som vi kan hitta med fondrobotar. Det finns självklart fler saker att ta upp än dessa men det kan vara en bra start att tänka över när du funderar över en fondrobot.

Fördelar:

 • Fondrobotar innebär passivt sparande, allt sker automatiskt
 • Fondroboten kan anpassas så att den passar din typ av sparande
 • Roboten kan handla med fonder, aktier och kryptovaluta
 • Verktyget arbetar dygnet runt

Nackdelar:

 • Vissa fondrobotar har högra minimuminsättningar
 • Du överlåter alla beslut till en maskin
 • Det finns mycket bedrägerier

Vi rekommenderar att du tänker igenom de för- och nackdelar som du själv kommer på med fondrobotar. Det är alltid bra att väga dessa innan man tar ett så pass allvarligt beslut som finansiella investeringar faktiskt är.

Risker med fondrobotar

Tyvärr finns det idag en massa bedrägerier när det kommer till fondrobotar. Många fondrobotar du ser på marknaden är 100% scam och även om vissa hemsidor är sämre gjorda finns det även mycket bedrägerier som är svåra att upptäcka. När du besöker hemsidan till en fondrobot kan du ofta inte direkt avgöra om tjänsten är äkta eller inte. Många fondrobotar ser likadana ut och det är även svårt att hitta vilket företag eller person som ligger bakom tjänsten. Ofta väljer grundare till fondrobotar att hålla sig anonyma, vilket gör det svårare att avgöra ifall det handlar om en säker sida eller inte. Tyvärr kommer man inte veta ifall fondroboten är bedrägeri eller inte förrän man gör sin första insättning och investerar pengarna.

Vi vill markera att det är en risk att handla med fondrobotar. Om du skulle råka sätta in dina pengar hos en dålig sida så kan du förlora hela insättningen. Att investera med en fondrobot innebär inte heller att du automatiskt kommer att öka din vinst, en affär kan fortfarande gå dåligt.

Fundera gärna över riskerna med fondrobotar innan du bestämmer att använda dig av dem.

Investera ansvarsfullt

Vi vill gärna påminna om hur viktigt det är att investera med ansvar. Investeringar handlar i slutändan om din egen ekonomi och därför är det otroligt viktigt att ta välgrundade beslut innan en affär. Genom att investera ansvarsfullt minskar du risken att förlora pengar som du egentligen behöver till annat. Vi rekommenderar alltid att man sätter upp en budget för investeringar, oavsett om det handlar om aktier eller kryptovaluta. Genom att ha en månadsbudget för dessa investeringar kan du investera oftare men med lägre summor och på så vis minska förlustrisken. Du kan även ställa in roboten så att den handlar efter dina preferenser och slutar handla när den har nått en viss summa.

Fondrobotars framtidsutsikter

När det kommer till att kolla på framtiden för fondrobotar så måste vi komma ihåg att vi talar om data och programmering – något som vi räknar med att se mer av inom den kommande tiden. Det positiva med detta är att även framtiden för fondrobotarnas utveckling ser ljus ut. Redan idag är en fondrobot en otroligt smart robot som arbetar snabbt för att läsa av marknaden, analysera statistik och sedan kunna genomföra smarta försäljningar. Fondrobotarna som finns idag är faktiskt mycket snabbare än vad en människa är och därför överglänser de även nätmäklare. I och med att fondrobotarna ständigt utvecklas i takt med att vår programvara förbättras kommer även deras precision gällande investeringar förbättras. Vi ser därför fram emot att se hur denna utveckling kommer att påverka aktie- och kryptomarknaden. Kan vi räkna med mer säkra

Så kan du lyckas med ditt sparande

Det finns ett par gyllene regler som är viktigt att ha i bakhuvudet när man investerar. Den första av dessa är att man har ett långsiktigt perspektiv och långsiktiga sparmål. Det tar tid att bygga upp ett större kapital, men ju längre man sparar desto större avkastning får man också. Detta beror på någonting som kallas för ränta-på-ränta effekten, och uppstår när man har byggt upp ett större kapital. Men ett långsiktigt perspektiv gör också att nedgångar på marknaden spelar mindre roll. Marknaden är cyklisk och rör sig upp och ner, men med ett långsiktigt perspektiv så är detta inte så farligt, eftersom marknaden i regel alltid står högre något år efter större nedgångar.

Den andra regeln är att du ser till att spara regelbundet. Sätt upp en budget med dina fasta utgifter varje månad, och ha som mål att varje månad skjuta in pengar in i din fondrobot. På så sätt så får du kapitalet att växa, och tillskott av kapital är det bästa sättet att uppnå en kraftfull ränta-på-ränta effekt.

Sammanfattning kring fondrobotar 2022

Investerare väljer idag att använda sig av fondrobotar om de vill automatisera sitt sparande. Genom att använda en fondrobot tillåter du denna digitala tjänst att genomföra alla försäljningar åt dig. Det går att ställa in roboten efter dina önskemål så att den alltid investerar i fonder eller aktier du har accepterar och aldrig för mer pengar än vad du vill spendera.

Vi kan rekommendera att du som är ny med att spara eller du som har ett sparande men vill utöka din portfölj kollar in fondrobotar. Det finns många bra sådana på marknaden och vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig på vägen mot att hitta en trygg fondrobot.