Hoppa till innehåll

Indexfonder

Indexfonder

Indexfonder är något som väldigt många investerare väljer att diversifiera sina investeringsportföljer med. Men även något många människor sparar sina pengar i. Vill du lära dig mer om indexfonder och bättre förstå vad det är har du kommit rätt.

I följande artikel kommer vi bland annat att se på följande:

 • Vad indexfonder är och hur de fungerar.
 • Vilka fördelar det finns med att investera/spara i indexfonder.
 • Vilka de bästa indexfonderna är.

Så… vad är indexfonder?

Okej, så än så länge är vi överens om att många investerare väljer att investera i indexfonder. Men vad är egentligen indexfonder?

Jo, rent kortfattat så är en indexfond en investering som följer ett specifikt marknadsindex, vanligtvis bestående av aktier i investmentbolag eller obligationer. Indexfonder investerar vanligtvis i alla tillgångar som ingår i indexet de spårar, och det är fondförvaltare som ser till att indexfonden presterar på samma sätt som indexet gör.

Så när en investerare placerar pengar i en indexfond används dessa pengar för att investera i alla de bolag och företag som utgör det specifika indexet, vilket ger investeraren en mycket mer diversifierad portfölj gentemot om hen hade köpt enskilda aktier, som en Gamestop aktie och en aktie i Amazon.

Allt eftersom målet med indexfonder är att spegla det innehav som indexet de spårar, är de naturligt diversifierade och har därmed också en lägre risk.

Så investerar man i indexfonder

Idag är det inte alls särskilt svårt att investera i indexfonder. Faktum är som sagt att väldigt många väljer att investera i just indexfonder, bland annat på grund av hur diversifierat det gör ens investeringsportfölj.

Men hur går man rent praktiskt tillväga? Det vanligaste sättet att investera i indexfonder är genom att öppna ett investeringssparkonto hos antingen Avanza eller Nordnet. Men de allra flesta banker erbjuder investeringar i indexfonder också, vilket i sin tur blir som ett slags extra sparkonto för investeraren.

Önskar man att investera i indexfonder genom sin bank kan man enkelt göra detta genom att logga in på sin internetbank och hitta sektionen för just investeringar. Om man tycker det är svårt att hitta rätt kan man naturligtvis kontakta banken och be dem om hjälp.

De bästa indexfonderna 2022

När det gäller investeringar är det alltid bra att kika på hur de olika värdepapperna presterat. Nedan listar vi de bästa indexfonderna enligt dess totala avkastning från 5, 3 och 1 år.

Bästa indexfonderna över 5 år

 • Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK (+137,69%)
 • SPP Aktiefond USA A SEK (+131,97%)
 • SEB USA Indexnära D USD – Lux utd (+131,84%)
 • Swedbank Robur Access USA A (+127,67%)
 • Öhman Etisk Index USA A (+125,05%)

Bästa indexfonderna över 3 år

 • PLUS Småbolag Sverige Index (+142,66%)
 • PLUS Mikrobolag Sverige Index (+133,89%)
 • Skandia Sverige Exponering A (+116,48%)
 • Catella Sverige Hållbart Beta A (+115,74%)
 • SEB Sverige Indexnära A (+114,13%)

Bästa indexfonderna över 1 år

 • Avanza USA (+47,90%)
 • Länsförsäkringar USA Indexnära (+43,13%)
 • DNB USA Indeks A (+42,49%)
 • Skandia Nordamerika Exponering (+41,71%)
 • PLUS Mikrobolag Sverige Index (+41,24%)

Fördelar och nackdelar med indexfonder

Låt oss nu kika på för- och nackdelar med att investera i indexfonder. Vilka nder. Vilka är anledningarna till varför man bör investera i dem och vilka skäl finns det till att undvika indexfonder?

Fördelar

Den mest uppenbara fördelen med indexfonder är att de konsekvent slagit andra typer gällande den totala avkastningen. Dessutom har de generellt mycket lägre förvaltningsavgifter än andra fonder eftersom de är passivt förvaltade. Istället för att ha en förvaltare som aktivt arbetar och experter som analyserar värdepapper, följer indexfondens portfölj bara dess index. Sedan är det ju det där med diversifiering som vi tidigare varit inne på som är en stor fördel gällande indexfonder.

Nackdelar

Ingen investering är helt riskfri, och det inkluderar indexfonder. En portfölj som stiger med sitt index faller också med sitt index, vilket betyder att du naturligtvis kan gå med förlust också. Men eftersom indexfonder är passivt förvaltade så marknadskorrigerar fondförvaltaren vanligen fonden i tid så investeraren slipper stå inför några större förluster.

Investeringstips för indexfonder

Har du bestämt dig för att investera i indexfonder kommer du kunna nyttja våra investeringstips listade nedan.

Tänk långsiktigt

Det viktigaste gällande indexfonder är att du tänker långsiktigt. Indexfonder genererar normalt inga massiva, kortsiktiga vinster, men snarare bra utdelningar över en längre tidsram. Att spara långsiktigt bidrar inte bara till en större förmögenhet över en längre tid, men det innebär även mindre risker gentemot kortsiktiga investeringar.

Sätt upp mål

Vi rekommenderar att alla som investerar sätter upp specifika mål med sina investeringar. Utan mål är det svårt att hålla sig motiverad till varför man överhuvudtaget ska investera. Det behöver inte vara några massiva mål: det räcker med att man önskar få pengar till en kontantinsats eller stärka sin framtida pension.