Hoppa till innehåll

Hur tjänar man pengar på aktiehandel?

hur tjänar man pengar på aktiehandel

Det dyker ofta upp artiklar i tidningen om människor som startade på noll och lyckas bli miljonärer på börsen. Många lever till och med på att bara handla på börsen och har inget jobb vid sidan av. Det kan också bli en bra sidoinkomst om du har tur. Men hur tjänar man pengar på aktiehandel idag? Här kan du läsa mer om det!

Därför ska du handla med aktier

Det är svårt att tjäna pengar på aktier om du inte förstår syftet med det. Man kan ju likaväl öppna ett sparkonto och sätta in pengar där varje månad. Den stora anledningen är helt enkelt att du kan tjäna pengar. Du kan få en betydligt större avkastning än att bara förvara pengarna på ett sparkonto. Vissa väljer att bara spara i fonder, andra har både fonder och aktier. Det är helt upp till dig själv vad du föredrar.

Det finns alltid en risk med att investera i fonder och aktier oavsett hur det har sett ut historiskt sätt. Dock så brukar alltid aktier ses som ett alternativ med högre risk och större möjligheter.

Hur tjänar man pengar på aktiehandel rent praktiskt?

Det enklaste sättet att tjäna pengar på aktiehandel är att sälja dina aktier när de har gått plus. Alltså ska du köpa dem för ett högre pris än vad du köpte dem för. Svårare än så är det inte. En aktie ökar när många tror på företaget du har investerat i. Man tror att företaget kommer gå bra och fortsätta gå med vinst inom den närmaste framtiden. 

När du säljer dina aktier är det dock inte en ren vinst eftersom du måste betala skatt på dina vinster. Den ligger normalt på 30%. Det gäller dock inte om du har ett ISK-konto. 

Tjäna pengar på vinstutdelningar

En del företag som går med vinst brukar dela ut lite extra till alla ägare i bolaget. Det bestämmer ett bolag på den årliga bolagsstämman som de har. Hur stor vinst du kan få beror dels på summan de betalar ut samt hur många aktier du äger i bolaget. Du får sedan välja om du ska återinvestera dessa vinster eller om du vill behålla dem som likvida medel. 

Så ligger du ett steg före

De som lyckas bli riktigt rika på aktiehandel har ofta en förmåga att ligga ett steg före alla andra. De kan hitta bolag som kommer bli riktigt stora och köper upp deras aktie innan resten av världen får nys om det. Sedan gäller det även att sälja i rätt tid innan aktien börjar gå ner igen. 

Det finns många grupper på sociala medier samt forum där folk gärna delar med sig av sina prognoser och tips. Just nu är till exempel el och energi ett hett ämne efter förra vinterns höga elpriser. Därför är det många som väljer att investera i energibolag. Dock måste du också vara medveten om att det inte finns några säkra kort. Köp aktier som du själv tror på och följ kursen noggrant. Då har du bäst chans att få avkastning på dina köp.