Hoppa till innehåll

Hur skattar man för aktiehandel?

Preferensaktier

Aktiehandel är en form av inkomst och därför måste du skatta varje gång du säljer ett aktieinnehav. Men det långt ifrån alla som vet svaret på frågan hur skattar man för aktiehandel? Det kan till en början verka lite krångligt. Mycket handlar om vilken typ av konto du har dina aktier i. Här reder vi ut alla begreppen. 

Ett aktie och fond konto

Om du har dina aktier på ett aktie- och fond konto så ska du betala 30% i skatt. Det är alltså som vilken inkomstskatt som helst. Det ska du göra varje gång du säljer och går i vinst eller får en utdelning. Om du har ett ISK-konto betalar du ingen vinstskatt. Där betalar du istället en lite mindre summa varje år som är baserat på hur mycket ditt konto är värt. Det kallas för schablonskatt. Du behöver alltså inte betala varje gång du gör en försäljning. Många ser det som en fördel och använder gärna ISK-konton som går att öppna hos banken. Köp aktier i ISK och sälj dem när du själv vill.

Ska stå med i deklarationen

Skatten på aktier ska redovisas i deklarationen precis som med allt annat. Det gör du alltså en gång per år. Du ska redovisa alla dina försäljningar i en speciell bilaga som heter A4. Vinstskatten kommer sedan att dras i samband med att du gör din deklaration. Du kan ladda ner denna blanketten direkt från Skatteverkets hemsida. 

Om du känner dig osäker på något kring detta är det bäst att ta kontakt med Skatteverket direkt. De kan svara på alla dina frågor och berätta hur du ska göra. 

Hur man skattar för aktiehandel om man går med förlust

När du säljer dina aktier med förlust behöver du aldrig betala någon skatt. Det spelar inte någon roll vilken typ av konto det gäller. De ska fortfarande redovisas till Skatteverket men det kommer alltså inte dras någon skatt. Först kommer vinsterna kvitteras mot förlusterna, sedan får du betala skatt på resterande vinst. 

Reglerna för utländska aktier

Det spelar ingen roll om du handlar med svenska eller utländska aktier, reglerna gällande skatt är alltid samma. Man kollar inte på vilken typ av aktier det är utan vilket konto du har dem på. Det enda som skiljer är utdelningen. När du betalar skatt på en svensk aktie går samtliga 30% till svenska staten. För utländska aktier tar svenska staten normalt 15% och ägande landet 15%. 

Det kan finnas länder som tillämpar högre skatt än 15%. Därför är det bra att kolla upp det i förväg om du är intresserad av att köpa utländska aktier. 

Lär dig skattereglerna när du börjar handla med aktier

Om du inte har koll på skattereglerna kan din försäljning bli en dyr historia. Då är det inte säkert att du går med så mycket vinst som du hade tänkt från början. Därför är det viktigt att du har full koll på skattereglerna innan du börjar sälja dina aktier. Det är också bra att följa med i media då regeringen ibland inför ändringar gällande skatt. Det är till exempel blossat upp en debatt på senare tid där bland annat Vänsterpartiet vill införa vinstskatt på ISK. Det kan vara spännande att följa med och se hur det utvecklar sig.