Hoppa till innehåll

Intresserad av att börja månadsspara med hjälp av aktier och fonder? Här är några praktiska tips att ha i bakhuvudet

Intresserad av att börja månadsspara med hjälp av aktier och fonder? Här är några praktiska tips att ha i bakhuvudet

Aktier och månadssparande i fonder växer explosionsartat i popularitet och har blivit ett vanligt diskussionsämne på arbetsplatser, middagsbord och på krogrundor. Det är ett av de bästa sätten att som privatperson samla ihop en större summa pengar. Men samtidigt så är marknaden oförlåtande och det gäller att vara välinformerad innan man sätter igång.

Om du är intresserad av att börja spara i aktier och fonder varje månad så är du långt ifrån ensam. Data från den populära nätmäklaren Avanza visar på att fler än någonsin förut investerar i aktier och fonder. Men för den som aldrig har gjort det tidigare så kan det vara svårt att veta var man ska börja för att samla information. Vi kommer därför att förklara vanliga termer, samt hur sparandet kan gå till i praktiken.  

Välj en plats att börja månadsspara på

Om du är intresserad av att månadsspara i exempelvis fonder så erbjuder så gott som alla stora banker idag en fondlösning. Du kan då enkelt och smidigt sätta över pengar varje månad. Du kan även ta hjälp av bankens rådgivare för att få tips kring hur man ska tänka när det kommer till fondsparande.

Om du är intresserad av att även köpa aktier så kan det vara klokt att öppna ett konto hos Nordnet eller Avanza. Detta är gratis att göra och deras plattformar är särskilt utformade för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att börja med ditt månadssparande. Även hos dessa nätmäklare kan du få tips kring vilka fonder som passar för din situation

Vad betyder det att köpa aktier med belåning?

Att köpa aktier med belåning betyder att man använder sig utav lånade pengar som man sedan använder när man investerar pengar på börsen. Detta är en avancerad teknik som självklart är väldigt riskfylld. När investerare använder sig utav belåning är det många som gör det via sin bank. Det går även att ta ett privatlån utan uc . Som sagt så är detta väldigt riskfyllt och ingenting som är att rekommendera för den som precis har startat med aktiesparande.

 

Vad är ett courtage?

När du köper din första aktie hos en nätmäklare så kommer du mötas av termen courtage. Detta är helt enkelt en avgift som nätmäklaren tar för att genomföra din handel. Detta är någonting som är viktigt att ha i bakhuvudet då det självklart tar från din avkastning.  

Se till att spara långsiktigt

Det viktigaste man måste ha i åtanke när man börjar med månadssparande är att spara med ett långsiktigt perspektiv. På så sätt så kan man undvika att påverkas negativt över dagliga kursförändringar. En bra tumregel är att bara investera pengar som man vet med sig att man inte kommer behöva använda på ungefär 5 år. På så sätt så kan du ta del av den fantastiska ränta-på-ränta effekten. Ju mer pengar man har inne på börsen desto mer har man möjlighet att tjäna.